Акценти
Начало / Общество / 110 години българско военно разузнаване

110 години българско военно разузнаване

Днес  българското военно разузнаване отбелязва 110 години от създаването си. На 12 януари 1908 г., осем месеца преди обявяването на независимостта на България, влиза в сила Указ № 190 на княз Фердинанд, с който Информационното бюро към Оперативното отделение на Щаба на армията се трансформира в Разузнавателна секция. Секцията е първият специализиран орган за ръководство и водене на военното разузнаване в България. Формирането на военното разузнаване е знаменателно събитие в историята на въоръжените сили на България, продиктувано от необходимостта да се защити териториалната цялост на възстановената българска държава на фона на нестабилната обстановка на Балканите.

През 1940 г. Разузнавателната секция е реорганизирана в самостоятелен Разузнавателен отдел на Щаба на войската, а през 1947 г. – в Разузнавателен отдел на Генералния щаб (РО – ГЩ). От март 1950 г. РО – ГЩ е Разузнавателно управление на Генералния щаб (РУ – ГЩ). С министерска заповед № ОХ-49 от 11.02.1997 г. 12 януари е обявена за официален празник на българското военно разузнаване. През 1999 г. се създава Главна дирекция „Военна информация“ в Министерството на отбраната, а в ГЩ се формира Разузнавателно управление. От 1 януари 2000 г. главната дирекция се трансформира в служба „Военна информация“, пряко подчинена на министъра на отбраната.

Днес Службата има важно значение в архитектурата на системата за национална сигурност и отбрана на Република България, има изключително важно място в разузнавателната общност на НАТО и ЕС, и е желан партньор за водещите разузнавателни агенции.

Прочетете също:

С драматизация на популярна приказка в ДГ „Снежанка” започна Седмицата на четенето

По повод Седмицата на четенето в детска градина „Снежанка“ – Плевен, децата от група „Слънчо“ ...