Начало / Култура / 11 награди и две лауреатски звания за класа по пиано на Антоанета Воденичарова

11 награди и две лауреатски звания за класа по пиано на Антоанета Воденичарова

Напрегната и много емоционална беше тази учебна година за класа по пиано на Антоанета Воденичарова, преподавател в НУИ „Панайот Пипков”. Стартът на годината беше много силен – с три важни конкурса. На конкурса „Шуман-Брамс” в Пловдив 12-токласничката Венера Дикова печели трета награда и  лауреатско звание  в групата до 21 години. В традиционния международен конкурс  „Франц Шубер” в Русе Дилян Тодоров – 9 клас, печели трета награда. А от международния конкурс „Лист – Барток” в София ученичката на Воденичарова – Мануела Георгиева печели специалната награда за изпълнение на произведение на Барток. По този повод Мануела е поканена да свири на концерт, който се излъчва по Националното радио.

В пролетния цикъл конкурси учениците на Антоанета Воденичарова печелят няколко престижни отличия. От международния конкурс в Крайова Мануела Георгиева печели втора награда във възрастовата група до 15 години, а Яна Пенкова  – втора награда в групата до 17 години.

От конкурса „Върбан Върбанов” в Бургас малкият Дамян Господинов, който е само на 10 години, печели трета награда. В същата група с втора награда е 10-годишната Паулина Велева.  В групата до 19 г. Христея Маркова е с първа награда и стипендия от Министерството на културата, която се отпуска на даровити деца. Христея е стипендиянт и на фондация „Комунитас”, която отпуска общо 1 000 стипендии за цялата страна.

С две прекрасни награди се завръщат наши пианисти и от провелия се в София международен конкурс „Млади виртуози” . Международно жури от специалисти от Япония, Америка, Корея, Русия, Кетай и България присъжда трета награда на Дилян Тодоров в групата до 15 години, абитуриентът Стефан Бонев печели първа награда и лауреатско звание в групата до 23 години. Журито определя Стефан Бонев като явлението на конкурса. Сега Стефан очаква резултатите от класирането в консерваторията в Хамбург, където се представя блестящо на приемните изпити, успява да се пребори със сериозна конкуренция и е сред 13-те в списъка на издържалите изпита.

Последната награда за тази учебна година донася най-малката ученичка на Антоанета Воденичарова – второкласничката Мария Димитрова. Тя печели диплом за отлично представяне от конкурса „Светослав Обретенов”, който е първият й конкурс в живота.

Общо 14 са учениците в класа на Антоанета Воденичарова, които тази година са участвали в 8 конкурса, от които печелят 11 награди. Но много важно е, че всички те са изнесли поне по един концерт на плевенска сцена през приключващата учебна година, подчерта Антоанета Воденичарова.

Прочетете също:

Започна попълването на Националната система „Живи човешки съкровища”

Министерството на културата стартира процедурата за попълване на Националната система „Живи човешки съкровища – България” ...