Начало / Общество / 106 години отбелязва Съюзът на военноивалидите

106 години отбелязва Съюзът на военноивалидите

На 29 март един от най-старите и авторитетни съюзи в България  – Съюзът на военноинвалидите и военнопострадалите,  празнува своята 106-та годишнина. В своя над вековен път, Съюзът преживява възходи и падения, много хубави и за съжаление трагични моменти, но въпреки всичко оцелява и продължава мисията си в защита правата на пострадалите по време на служба и техните близки.

По инициатива на военноинвалида Вълчо Ангелов Карамфилов от Добрич е създадено в София през 1913 г. първото  дружество „Инвалид” от пострадали в Балканските войни за обединението на разпокъсаното ни Отечество. За кратко време се създават още 20 дружества в цялата страна, като Софийското играе ролята на централно дружество.

Ръководството на централното дружество свиква І учредителен конгрес на дружества „Инвалид”, който се провежда в София на 29,30 и 31 март 1915 г. в София. Конгресът  избира Управителен съвет и създава Съюз на дружествата „Инвалид” в България.

Патрон на Съюза става княз Фердинанд, който на 13 април 1915 г. издава Указ 45, с който е приет и първият Закон за привилегиите на военноинвалидите, техните семейства и семействата на загиналите във войните.

През 1941 г. на ул. „Христо Белчев” 21 в столицата започва строежът на Дом паметник на военноинвалидите, като идеята е взаимствана от Дома на военноинвалидите в Париж. Сградата е завършена през 1947 г.

След това най-значимо събитие в историята на Съюза обаче настъпва и най-трагичният момент. През 1950 г. с Указ на ЦК на БКП новата комунистическа власт закрива Съюза и изземва всичкото му движимо и недвижимо имущество в размер на над 500 милиона златни лева. По това време изчезва един от символите на Съюза – жезълът, който така и не е открит. И досега не може да бъде възстановена собствеността над някои имоти, а други Министерството на отбраната продава.

През 1983 година е възстановено Софийското дружество, а на 26 юни 1990 година се провежда ХХV възстановителен конгрес на съюза.

Към момента в Съюза членуват над 3305 души в 99 дружества или секции във всичките 28 области на страната.

Основната дейност и цел на организацията е да защитава военноинвалидите и военнопострадалите, като специфична категория български граждани- пострадали при изпълнение на конституционните си задължения, да ги подпомага при интегрирането им в обществото, да ги подпомага при решаване на социални, здравни, финансови, икономически,трудови, морални и психически проблеми.

През последните години ръководството успя да постигне доста от целите, през 1992 година беше възстановен патронажа на Върховния главнокомандващ над организацията, през 2005 година е възстановено законодателството, през 2016 година бяха от воювани безплатни лекарства за военноинвалидите над 50% военнаинвалидност, а тези под 50 % и военнопострадалите по чл.4 т.1 и 4 заплащат 50% от стойността по списък утвърден от МЗ, а от началото на 2021 вече всички военнопострадали имат право на лекарства, като заплащат 25% от стойността им. В края на 2020 година се изравниха правата на военноинвалидите и военнопострадалите, но за съжаление проблема с ниските пенсии остава, след като предложението на съюза за промяна в КСО на базовата основа за изчисляване на военноинвалидните пенсии  за пореден път не получи подкрепа в Народното събрание.

Дружество „Военноинвалид”-Плевен е възстановено на 06.03.1991 година и вече 30 години е неделима част от Съюза. Към момента в дружеството членуват 86 военноинвалиди и военнопострадали от Плевен и областта. За съжаление, въпреки отправените писма и покани, дружеството все още не може да подпише споразумение с Общината и Общински съвет Плевен за сътрудничество и  за поставяне на паметна плоча в памет на загиналите по време на служба в мирно време от Плевенска област.

От името на Управителния и Контролния съвет на Дружеството, поздравяваме всички наши членове и семействата им с Деня на военноинвалида и им желаем да са все така силни и непримирими, за да преживеят и преборят  пандемията, закрепване на здравето, семейно щастие, благополучие и вяра! И за финал ще си позволя да Ви поздравя с 106 годишния девиз на Съюза ни: „ВСИЧКО ЗА БЪЛГАРИЯ!

Илиян Христов –Председател на дружество „Военноинвалид” гр. Плевен

Прочетете също:

Община Плевен проверява сигнал за неприятна миризма в жк „Сторгозия“

Служителите на отдел „Екология“ при Община Плевен извършват проверка по сигнал за неприятна миризма, подаден ...