Акценти
Начало / Общество / 100 тематични страници за Плевен и областта за първи път в списание „Архитектура”

100 тематични страници за Плевен и областта за първи път в списание „Архитектура”

За първи път в 73-годишната история на списание „Архитектура” излиза от печат специален брой, посветен на Плевен и областта. Цялостното съдържание на изданието за седмия по големина град в България и пълният му тематичен микс са дело на журналиста Силвия Златкова, с дългогодишен опит във водещи специализирани и бизнес издания, по чиято идея  се „ражда” броят. Главен „виновник” за това е именитият плевенски архитект, съавтор на плевенската Панорама и създател на едно от най-големите към момента архитектурни бюра в страната арх. Иво Петров, който през тази година навърши 70 години.

„В търсене на подходящо място за публикуване на взето юбилейно интервю с арх. Петров ми хрумва, че това би могло да се реализира на страниците на списание „Архитектура” – издание на Съюза на българските архитекти (САБ) за архитектурно творчество, теория и критика, което е с национален обхват, с традиции – първият му брой излиза през далечната 1946 г.

След почти петмесечна работа по реализацията на тази амбициозна идея за плевенския брой, прегърната от ръководството на САБ, успявам да я превърна в реалност. Работата ми по проекта е изпълнена с много ентусиазъм и желанието ми да направя нещо различно за региона, в който живея и работя и чието инвестиционно развитие следя като журналист в продължение на 20 години .”

За какво разказват 100-те страници за Плевен и областта

100-те страници списание „Архитектура” за Плевен и областта представят актуални инвестиционни проекти – предстоящи, реализирани и в развитие.

В броя са публикувани интервюта с Мирослав Петров в качеството му на областен управител на Плевенска област, и с Георг Спартански, в качеството му на кмет на Община Плевен. Главните архитекти на пет от общо единайсетте общини в Плевенска област представят проекти от съответната община и това са общините: Долни Дъбник, представена от арх. Тошо Станев, Никопол – от арх. Георги Кочков, Пордим – от арх. Петър Петров, Червен бряг – от арх. Пламена Цачева и Гулянци – от арх. Митко Дончев.

Автори на публикуваните в броя текстове са около 30 архитекти, членове на Камарата на архитектите в България, някои от които и на САБ, като не всички от тях са от плевенската архитектурна колегия, но имат отношение към развитието на града и реализацията на актуални инвестиционни проекти на местно ниво.

Специално е присъствието в броя на доайена в архитектурната професия – плевенчанинът, който повече от 30 години живее в София, но както сам признава, връзката му с родния град след толкова години остава все така силна. Сътворил е множество емблематични сгради в Плевен, той е автор на знаковите хотелски сгради „Ростов на Дон” и „Балкан”, последният в съавторство с арх. Пламена Цачева, сградите на градският съвет със зала „Катя Попова”, Водно стопанство, ВиК, Съдебна палата, Стоматологична поликлиника и ред други – списъкът е доста дълъг….Това е неуморният арх. Кирил Русков, който в последните години се е отдал на изследователска и литературно- популяризаторска дейност.

Ключово място в броя заема представянето на общия устройствен план на град Плевен от авторския коектив с ръководител проф. арх. Иван Никифоров, д. а. н., която разработка във фаза Предварителен проект, е на финалната права. Работата по проекта започва през вече далечната 2010 г. и почти 10 години са необходими, за да се премине през различни етапи на проектиране, обсъждане и съгласуване, за да се стигне до представяне пред гражданите през м. юли тази година.

От страниците на списание „Архитектура” дългогодишният главен архитект на община Плевен Константин Гулишев прави опит за равносметка за развитието на Плевен през последните 20 години.

Възможностите за съхраняване на сградите – паметници на културата и опазване на културната среда, завещана ни от предците разглежда арх. Ирена Христова, която е свързана професионално, по съвест и по душа с опазването на културното наследство.

Върху два приоритетни за община Плевен проекта акцентира арх. Невяна Иванчева в качеството си на зам. – кмет на община Плевен, които ще се обезпечат с кредитно финансиране от Регионалния фонд за градско развитие „Север”. Това са проектите за реконструкция и обновяване на централна градска част и обновяването на автогарата, за чието финансиране от края на месец август има подписан договор.

Водещото архитектурно бюро „Проконсулт” с ръководител на колектива арх. Красимир Попов представя проекта за реновирането на зоната от площад „Свобода” до театъра, като акцентира на хармоничната връзка с Ларгото.

Зелените решения съответстват на цялостния проект за пространството, категорична е ланш. Арх. Лидия Христова, която от страниците на списание „Архитектура” пояснява, че при реализацията на проекта обемната растителност ще се увеличи с 36% от общото количество. Вторият ключов обществен проект, чиято реализация предстои е реконструкцията на плевенската автогара. В разработката на Би Ес проект е начертан пътят от соцмодернизъм към съвременната визия на сградата.

Акценти в броя също са представените актуални инвестициции в сектора на здравеопазването в Плевен.

Знакови сгради от Плевен, претворени в завладяващи акварели, дело на ландш. арх. Емил Радков придават своеобразен завършек на 100-те страници, посветени на града, региона и на неговото развитие.

Специални обръщения в броя имат председателят на УС на САБ проф. д-р арх. Тодор Булев и председателят на САБ – Дружество Плевен арх. Емил Дечев, който прави кратко представяне на плевенската архитектурна колегия.

Електронната версия на броя за Плевен и областта може да видите на

https://drive.google.com/file/d/14BY_Zptobi5-M0YWGUEjh9zWhQQPatT5/view

Инициатор за създаването на специалния брой на сп. „Архитектура“ за Плевен и областта е журналистът Силвия Златкова. Тя е автор на проект „реВизията на Севера”, който има за цел да направи един различен прочит на по-слабо развитата част от страната – Северна България, регионът с потенциал за развитие. Специализираната изложба  „реВизията на Севера– реализации от Плевен и региона”, която бе експонирана на централния площад „Възраждане” в периода 7-27 октомври между двата професионални празника – на архитекти, Световния ден на архитектурата и на строителите – Димитровден, предизвика изключителен обществен интерес, вниманието не само в специализираните среди, а и сред гражданите, гостите на град Плевен, медиите.

Знаковата за града изложба показа 100-те най-значими инвестиционни проекта с обществена значимост, които видимо промениха града и региона през последните 20 години. Представените в експозицията инвестиции бяха: сгради здравеопазване, производствени и складови, офисни, смесени, хотелски, търговски, специализирани, инфраструктурни сгради и съоръжения.

Прочетете също:

Прекъсвания на електрозахранването в части от община Плевен ще има на 28 май

Ремонтни работи по електропровод 110 kV, който е собственост на Електроенергийния системен оператор, налагат промяна ...