Акценти
Начало / Образование / 100 книги получи библиотеката на МГ „Гео Милев“ в Плевен от Иван Гранитски

100 книги получи библиотеката на МГ „Гео Милев“ в Плевен от Иван Гранитски

100 книги подари на Математическа гимназия „Гео Милев” в Плевен публицистът и директор на издателство „Захарий Стоянов“ Иван Гранитски. Хубавата новина бе съобщена днес по време на честванията на празника на училището. Заглавията на книгите са свързани с патрона на училището Гео Милев. Изданията включват 13 заглавия на издателство “Захарий Стоянов“: „Всяко изкуство е експресионизъм”, „Там дето е народът”, „Избрани поетически преводи”, „Писма и документи”, „Гео Милев два юбилея”, „Жрец на истината”, „Главата ми кървав фенер”, „Гео Милев модернист”, ”Гео Милев през погледа”, „Гео Милев в спомените”, „Иконите спят”, „Жестокият пръстен”, както и книгата на Иван Гранитски – „Гео Милев и трагиката на националната съдба”.

Иван Гранитски бе специален гост на тържествата, като самият той взе участие в тях. В Актовата зала на училището публицистът проведе среща–разговор  с учениците и преподавателите за живота и творчеството на Гео Милев. Повод за дискусията бе именно книгата му „Гео Милев и трагиката на националната съдба“.

„Гео Милев е толкова удивителна фигура, че никога не е излишно да се говори още и оше за него”, сподели Гранитски пред възпитаниците на гимназията. Той акцентира на времето, в което твори Гео Милев и как той повтаря по един своеобразен начин живота и трагичната съдба на други бележити поети и личности като Христо Ботев и Пейо Яворов.

„Самият Гео Милев има една антология на българската поезия, която и досега е ненадмината като качество. Към нея той прилага една статия – нещо като истинската история на българската поезия. В тази статия се казва, че Ботев е първата ярка манифестация на българския расов гений, а Яворов е втората такава. Бихме могли да заявим, че Гео Милев е третата такава – и като характер, и като творчество”, каза пред събралите се гости Гранитски. Срещата продължи с любопитни и малко познати факта за Гео Милев, които публицистът разкри на публиката.

Прочетете също:

Платеното паркиране чрез мобилно приложение се регламентира с промени в общинска наредба

Предложение за изменения и допълнения на общинската Наредба №3 за обществения ред при използване на ...