Начало / Икономика / 100 дка ечемик и жито са изгорели от началото на жътвената кампания в Плевенско

100 дка ечемик и жито са изгорели от началото на жътвената кампания в Плевенско

От началото на тазгодишната жътвена кампания на територията на област Плевен са възникнали два пожара в блокове със зърнени култури, съобщават от полицията в Плевен. Единят от пожарите е възникнал в ечемичен блок в землището на град Славяново, община Плевен, при който са унищожени 60 дка ечемик. Бързата намеса на пожарникарите е спасила от огъня останалата част на блока – около 1000 дка,  и три селскостопански сгради.

В землището на село Бяла вода, община Белене пожар е пламнал в житен блок, при който са унищожени 40 дка пшеница. Огнеборците овладяват пожара  и са спасени останали окол 210 дка от блока.

И в двата случая пожарите са възникнали заради неспазване на изискванията за безопасност по време на жътва.

От Областно управление „Пожарна безопасност и защита на населението” (ОУПБЗН) – Плевен напомнят, че  от 2011 г. е в сила Наредба № Iз-1053 от 19.04.2011 г., за правилата и нормите за пожарна безопасност при извършване на дейности в земеделските земи. Наредбата е обнародвана в ДВ, бр.39 от 20.05.2011 г. и в нея са регламентирани правилата и нормите за пожарната безопасност при засяването на житните култури, прибирането, транспортирането, обработката, съхранението и складирането на зърно и груби фуражи. Изискванията на наредбата са задължителни за всички юридически и физически лица, собственици и ползватели на земеделски земи, както и лица, които преминават и/или осъществяват дейности в близост до тях.
С наредбата са определени и специфичните изисквания към земеделската техника, която се допуска до участие в кампанията по прибиране на реколтата, след преминат годишен технически преглед и извършен преглед от органите за ПБЗН, което се удостоверява с издаването на протокол и стикер, който се поставя на видно място върху техниката.

До настоящия момент за участие в жътвената кампанията са допуснати 183 зърнокомбайна и 555 трактори, автомобили и сламопреси.
За констатирани нарушения на правилата и нормите за пожарна безопасност са съставени три акта за установяване на административни нарушения.
Съвместно с кметовете на населени места са организирани мероприятия за своевременното оповестяване при пожар, транспортиране до мястото на пожара, осигуряване на денонощна телефонна връзка и осигуряване на условия за успешно пожарогасене, уточняват от пожарната. От там апелират към гражданите от областта взаимно да се контролират и стриктно да спазват пълната забрана за изгарянето на стърнища и слама, суха трева по слоговете, крайпътните ивици и други площи, с цел недопускане на пожари в и около масивите с есенници.

Прочетете също:

Зелените региони – фокус на регионален форум в Плевен

В Плевен продължава поредицата от тематични публични събития за обсъждане на възможностите и перспективите за ...