Акценти
Начало / Общество / 100-годишни национални носии извадиха от бабините ракли в Милковица

100-годишни национални носии извадиха от бабините ракли в Милковица

Вечер на националната носия организира Пенсионерският клуб в село Милковица за трета поредна година, съобщават от Община Гулянци. Млади и стари, пременени в пъстри носии, се събраха, за да почетат по интересен и оригинален начин сръчността и таланта на българката, втъкани в шевиците, обредите и обичаите на народа ни, ревниво пазени и предавани от поколение на поколение. За уникалността на празника допринесе и това, че абсолютно всички бяха облечени в автентични носии, характерни за село Милковица. Някои от костюмите са създадени от сръчните ръце на баби и прабаби преди повече от столетие и хората ги пазят като истинско съкровище.

Самодейци от читалището и пенсионерския клуб пресъздадоха обичаи и обреди от народния календар – Коледуване, Сирни Заговезни и характерното за него „хамкане”, Лазарица, Великден, Гергьовден. Уникален за село Милковица е обичаят „Каца – маца” или още „мъжка Лазарица”. Той се изпълнява три дни преди Великден и по същността си повтаря традиционния празник с тази разлика, че от къща на къща с песен на уста и кошница в ръка обикалят не моми, а момци.

Вечерта на националната носия продължи с много хумор, танци и игри, най-атрактивните сред които „Гласът на Милковица”, „Разсмей публиката” и надиграване. Най-добрите в песните, танците и шегите получиха награди, както и тези с най-пищни костюми. Местните хора са категорични, че такъв празник ще има и догодина, защото пазят силна почитта към традициите, обредите, обичаите на предците си и носиите като част от тях.

Снимка: Ева Янкова, с. Милковица

Прочетете също:

Как да изберем нова батерия за прахосмукачка

Може да не сте забелязали, но прахосмукачките отдавна не са това, което бяха. През последните ...