Начало / Общество / 100 години от битката за Одрин ще бъде отбелязана тържествено в Плевен

100 години от битката за Одрин ще бъде отбелязана тържествено в Плевен

Обединение на запасното войнство – Плевен организира тържествено събрание-концерт по повод 100 години от одринската битка. Тържествения ритуал ще се състои на 13 март, сряда. Той ще започне в 16.30 часа  с изпълнение на военни маршове от Общински духов оркестър пред Военен клуб- Плевен. Час по-късно, в 17.30 часа, ще бъдат положени венци пред паметника на Четвърти пехотен полк  в Градската градина. В 18 часа е началото на тържественото събрание- концерт във Военния клуб.

Събитията за отбелязване на 100 години от одринската битка ще преминат под патронажа на кмета на Плевен проф. Димитър Стойков.

Решителната победа на Втора българска армия при Одрин води до края на Балканската война. Обсадата на Одрин от български и сръбски войски продължава от октомври 1912  до 26 март 1913 г. и  завършва с превземането на турската крепост от Втора българска армия.  Съюзниците са под общото командване на ген. Никола Иванов, а решителният пробив на източния сектор от крепостта е извършен под командването на ген.Георги Вазов, брат на Иван Вазов и генерал Владимир Вазов. Обсадата е известна с едни от първите случаи на действие на бойна авиация.

Прочетете също:

В Плевен палят празничните светлини на 1 декември

С приказния детски спектакъл „Елхичке, засияй над земята, огрей със звездата” ще бъдат запалени празничните ...