Начало / Здравеопазване / 10 са сигналите за тютюнопушене на закрито от началото на годината

10 са сигналите за тютюнопушене на закрито от началото на годината

10 са постъпилите в Регионалната здравна инспекция Плевен сигнали за тютюнопушене на закрити обществени места от началото на годината до момента. Проверките, както по тях, така и планираните, се извършват денонощно и са общо 36 само за първите две работни седмици на 2013-та, уточни д-р Ани Симеонова от инспекцията.

Повечето от сигналите са постъпили от самия град Плевен, но се увеличава броят и на тези от останалите общински центрове в областта. Става въпрос както за дневни заведения, така и с нощен режим на работа. Новата година е започнала и с няколко санкционирани граждани, а не само управители на заведения, допуснали тютюнопушене.

За цялата изминала 2012-та в Плевенска област специалистите от здравната инспекция са извършили общо 6 908 проверки за спазване на наредбата за тютюнопушене в 6 057 обекти, което означава, че някои от тях са проверявани повече от веднъж. 1 454 са проверките в лечебни и здравни заведения, 1 402 – в обекти за хранене и развлечения, 2 680 – в други закрити обществени места. Издадени са 47 наказателни постановления на обща сума 17 750 лв.

Има и три обжалвани в съда актове за тютюнопушене, издадени от Регионалната здравна инспекция, допълни директорът й д-р Атанас Гарев. Две от жалбите вече са отхвърлени като несъстоятелни, делото по третата все още е в ход.

Прочетете също:

От днес излиза от употреба хартиената рецептурна книжка

От днес, 1 юли 2021 г., стартира електронната рецептурна книжка /ЕРК/ и излиза от употреба ...