Начало / Култура / „Сребърна брадва” за фолклорен ансамбъл „Гайдуница”

„Сребърна брадва” за фолклорен ансамбъл „Гайдуница”

Представителен ансамбъл за изворен фолклор „Гайдуница“ от село Подем спечели сребърно отличие от 45–ия юбилеен международен фолклорен фестивал „Златна брадва”, който се провежда в полския град Закопане. Танцьорите спечелиха „Сребърна брадва“ в най-трудната категория – за  автентичен фолклор. А 17-годишният гайдар Христо Мидюров спечели първата в историята на фестивала специална награда за добро изпълнение по отношение на стил, репертоар и съхраняване на традициите.

Във фестивала участие са взели общо 17 състава от 14 държави: Полша, Бенин, България,  Индонезия, Северен Кипър, Сърбия, Хърватия, Македония, Румъния, Словакия, Чехия, Унгария, Канада и Русия.

България е предтавена от ансамбъл „Гайдуница”, който поднесе зрителите на фестивала и журито грандиозен спектакъл, изпълнен с пъстрота и веселие, чрез който показаха магията на българските народни танци и красотата на българската национална носия. Автентичните носии бяха най–търсения обект за фотографии, както от специалисти, така и от гостите на фестивалния комплекс, разказаха танцьорите  от „Гайдуница”.

Бурни аплодисменти темпераментните изпълнения на танцьорите от Подем получават от жители и гости на града по време на традиционните дефилета по улиците на град Закопане. За първи път в историята на фестивала журито връчи специална награда на седемнадесет годишния Христо Мидюров – гайда, за най – добро изпълнение.

Участието на Представителен ансамбъл за изворен фолклор „Гайдуница“ село Подем стана възможно благодарение на подкрепата на Община Долна Митрополия и на кмета Поля Цоновска.

Фестивалът „Златна брадва“ се провежда за първи път през 1934 г., като в началото са включени само състави от Полша. Провеждането е прекъсвано за времето на Втората световна война, а през 1968 г. за участие са поканени фолклорни формации от цял свят.

Прочетете също:

Майя Ананиева с престижната награда „Най-добър арт педагог в света“

Ръководителят на арт школа „Колорит” в Плевен – художничката Майя Ананиева, е удостоена с престижната ...