Начало / Култура / Читалището в село Бреница отбеляза десетгодишния юбилей от членството на България в ЕС

Читалището в село Бреница отбеляза десетгодишния юбилей от членството на България в ЕС

Българската национална културна съкровищница като част от културното многообразие на Европа в контекста на десетата годишнина от членството на страната ни в ЕС бе темата, която събра хората от Бреница на концерт в читалище „Народно съзнание” вчера. Гост на събитието бе заместник-областният управител Татяна Божинова. Тя приветства организаторите за идеята и накратко представи пред присъстващите основните акценти от подготовката за ротационното председателство на България на Съвета на ЕС през първата половина на 2018 година.

”Консенсус, конкурентоспособност и кохезия са основните послания на Българското председателство. Европейският съюз не може да бъде конкурентоспособен , иновативен и ориентиран към бъдещето без кохезия, т.е. без икономическо социално и културно сближаване между страните – членки. А консенсусът е абсолютно необходим на Европа днес за посрещане на предизвикателствата на времето”, каза заместник – областният управител Татяна Божинова. Тя допълни, че 2018 е обявена и за година на Европейското културно наследство и събития като това в читалище „Народно съзнание”  в село Бреница са убедителен пример за приноса на страната ни към цивилизационния и културно – исторически облик на ЕС днес.

Историята от приемането на България за пълноправен член на ЕС до днес, ползите, очакванията и резултатите в юбилейната десета година от членството ни в съюза в рецитал представиха възпитаниците на ОУ „Христо Ботев” в село Бреница. С песни и танци, отправящи послание за единение и общност, децата от местната детска градина „Детска планета” изразиха своето позитивно отношение към членството на България в ЕС. Певческа група от клуб на пенсионера „Дълголетие” в Бреница демонстрира красотата на българския песенен фолклор, предавайки наследявания от поколение на поколение завет за съхраняване на българското културно-историческо наследство към самодейните състави към НЧ ”Народно съзнание”, които очароваха публиката със своите изпълнения.

За Станимир Димов

Прочетете също:

Ирена Христова заема мястото на главен секретар на Областна администрация – Плевен

Клетва като държавен служител положи днес Ирена Христова, която ще е главен секретар на Областна ...