Начало / Култура / Честит Трифоновден!

Честит Трифоновден!

На 1 февруари, първият ден от Малък Сечко, Православната църква почита Великомъченик Трифон. Той е роден около 225 г. и бил възпитан от родителите си в христовата вяра. Свети Трифон живял праведно и заради силната си вяра още от младини той бил надарен от Бога с лечителска дарба. По времето на гоненията срещу християните при римския император Деций Траян (249-251 г.), Трифон бил арестуван, подложен на мъчения и осъден да бъде обезглавен.

Денят на Свети мъченик Трифон се отбелязва първоначално у нас на 14 февруари, като Ден на лозаря. След въвеждането на Григорианския календар от Българската православна църква датите на църковните празници се изместват. Така паметта на Свети мъченик Трифон започва да се отбелязва на 1 февруари, а Денят на лозаря остава по стар стил на 14 февруари.

Празникът на Св. Трифон е включен към цикъл от три последователни дни, наречени Трифунци или Вълчи празници. Те се празнуват както следва: 1 февруари – Трифоновден; 2 февруари – Сретение Господне и 3 февруари – Свети Симеон.

Имен ден днес празнуват Трифон,Трифонка, Лозан, Лозанка, Гроздан, Грозданка, Радко, Радка, Рачо.

Прочетете също:

Пешеходка пострада при пътен инцидент в Згалево

На 28 май 2020 година в 16:20 часа в село Згалево 37-годишен водач на „Опел ...