Акценти
Начало / Общество / Честит Трети март, Плевен!

Честит Трети март, Плевен!

Днес празнуваме 140 години от Освобождението на България. Честваме Трети март, като денят, от който започват първите стъпки към утвърждаване на страната ни като суверенна държава. На 3 март 1878 г. е постигнато онова, заради което хиляди родолюбци дават живота си. Това е денят, който продължава делото на Левски и Ботев, денят, който показва, че не е напразна саможертвата на загиналите в Априлското въстание, нито на хилядите доброволци, сражавали се редом с освободителите.

Денят, от който започва пътят на нова България!

Честит Трети март, Плевен! Честит ден на Освобождението!

Програма на празника

Ритуалът за тържественото отбелязване на Националния празник ще започне в 11.00 ч. на централния площад „Възраждане” с военен ритуал и издигане на националното знаме. Панихида в памет на загиналите ще отслужат свещеници от плевенски храмове. Празникът ще бъде ознаменуван с камбанен звън от трите плевенски църкви.

В 12.00 ч. в залата на ДКТ „Ив. Радоев” ще се състои празничен концерт с участието на трио тенори „Уникалните гласове” и Общински хор „Гена Димитрова”.

В 12.30 ч. на пл. „Възраждане”  ще се проведе инициативата „Пробуждане с хоро” с организатор плевенското сдружение „Зорница”.

Вечерта от 17 часа пред Панорамата ще започне инициативата Плевен помни!”, организирана съвместно  с НПО „Рицари без броня”.

В 18 часа на сцена „Водна каскада“ ще започне концер-стектакъл по повод 140 години от Освобождението на България.  Организаторите от Младежкия парламент са подготвили изцяло българска програма, с акцент огнено шоу на „Дивинитас“.

Прочетете също:

Два дни временно ще е ограничено движението по част от ул. „Хаджи Димитър”

Временно ще бъде ограничено спирането, паркирането и движението на моторни превозни средства по ул. „Хаджи ...