Начало / Любопитно / Честит имен ден на Боян, Бойко, Албена

Честит имен ден на Боян, Бойко, Албена

На 28 март имен ден празнуват: Боян, Албена, Бояна, Боянка, Бойко, Бойка и Грозданка.

На тази дата почитаме паметта на Св. мъченик Боян–Енравота, княз Български. Княз Боян е бил внук на хан Крум и е бил осъден на смърт от брат си хан Маламир заради християнската си вяра. Причината е, че не се отрича от вярата си в Христос и отказва да се върне към езическата вяра. Княз Боян-Енравота е бил син на хан Омуртаг и е първият български канонизиран светец, който нашата православна църква познава и почита.
Българският княз е приел християнството под влиянието на византийския пленник Кинам, който бил заловен от хан Крум при едно от множеството му нашествия. Той е убит около 833 година.

В историческите източници съществува известна дискусия за произхода и значението на старото българско име Боян. Обичайното и най-широко прието схващане е, че то има смисъл на „воин“ и произлиза от думата „бой“ или битка и наставка „-ан“, която е общоприета за български и славянски имена. Други считат, че то идва от хуно-българското име „Баян“ известни са хан Баян, Бат-Баян, Баян I (562-602), първият аварски хаган, управлявал аваро-българския съюз и славяните в Панония и др. Трета теория е, че името произхожда от два езика: от прабългарски език, където името е военен командир, както и на славянската дума „Бой”. Още една възможност за произхода на името е свързана с келтското племе Боии, което живеело в областта на днешна Чехия. По-късно тази област е била обитавана от предци на съвременните сърби и след тях от чешки племена. Има и предположение, че келтско-ирландското име Брайън (Bryan или Brian) е свързано с българското Боян (Boyan) не само с правописно сходство, но и по значение. Следователно, ако се съди от келтско-ирландското значение на името Брайън, българското име Боян би могло да се преведе като силен или благороден.

Прочетете също:

Отдават под наем части от общински имоти в детски и учебни заведения в Плевен

Да се проведе публично оповестен конкурс и търг за отдаване под наем на части от ...