Акценти
Начало / Общество / Честваме Богоявление (Йордановден)

Честваме Богоявление (Йордановден)

Православната църква празнува днес Богоявление – Йордановден, който е третият по значимост християнски празник през годината. Празникът ознаменува кръщението на Исус Христос от Йоан Кръстител в река Йордан. В момента на кръщението небето “се отваря” и Светият дух слиза върху Христос във вид на гълъб, а от небето се разнася глас: “Този е Моят възлюбен Син, в Когото е Моето благоволение”.

В България се срещат различни названия на празника – Кръстовден, Водици или Водокръщи. Наречен е така, защото на този ден всеки, който иска да е здрав през годината, се окъпва или поне се измива на реката.С него се слага край на така наречените “Мръсни дни”.

На Богоявление навсякъде, където има водоем, се извършва ритуалното хвърляне на кръста от местната църква. След изваждането на кръста се служи тържествена литургия, наречена Велик водосвет. На нея се обновява светената вода в храмовете. От нея всеки носи вкъщи. Тя пази от болести и пречиства душата. Пази се през цялата година за тежки моменти в семейството, ако някой легне болен. На Йордановден се месят три ритуални хляба, при чието замесване се ползва остатъкът от старата светена вода. Единият е за дома, вторият е за гостите, а третият се оставя пред вратите на къщата заедно с бакър вино за минувачите. Върху железен предмет се изгарят чемширените китки от предишното Рождество, а пепелта се поръсва със светена вода и се заравя под овошка или трендафилов храст. С донесената от църквата свещ се запалва с “нов” огън кандилото в семейния иконостас. Там се полагат и новите рождественски китки. Вечерта срещу Богоявление е третата (и последна) кадена вечер. Тя трябва да е постна. Традиционно на трапезата на самия Йордановден се слага пита, свинско, сърмички, пълнени чушки, кисело зеле, боб, вино. Жените, които скоро са родили, правят кравайчета и раздават на близки и комшии за здравето на детето.

Според поверията за празника, ако на Йордановден времето е студено и сухо – годината ще бъде добра и плодородна. Замръзне ли хвърленият във водата кръст, годината ще бъде здрава и плодовита. Вярва се, че този, който е извадил кръста от водата, ще бъде здрав и щастлив

От ритуалните измивания и пръскания с вода на Богоявление тръгват и обичаите, свързани с поливането и мокренето на всички именици, независимо от годишното време. Днес имен ден празнуват Йордан, Йорданка, Данчо, Божидар, Божидара, Даниела, Даниел, Боян, Богдан, Богдана, Богoлюб, Божанa, Богoмил.

Прочетете също:

Как да изберем нова батерия за прахосмукачка

Може да не сте забелязали, но прахосмукачките отдавна не са това, което бяха. През последните ...