Начало / Общество / Чака ни топъл февруари

Чака ни топъл февруари

Започващият от днес февруари ще бъде по-топъл в сравнение с 2012 година – такива са очакванията за територията на цялата страна според прогнозата за времето на Националния институт по метеорология и хидрология, БАН.

Средната месечна температура за февруари в Северна България и високите полета ще е от -1 градус до 1 градус. В по-голямата част от страната най-ниските температури през месеца ще бъдат между -10 градуса и -15 градуса, при ясно и тихо време и наличие на снежна покривка не е изключено и по-ниски. Най-високите температури ще бъдат между 15 и 20 градуса.

Динамиката на атмосферата ще бъде повишена и ще има чести промени на времето и валежи от дъжд и сняг, без да се образува съществена трайна снежна покривка в равнините.

В началото на месеца ще се установи пренос на топли въздушни маси и температурите ще бъдат по-високи от обичайните. Облачността ще е променлива – ще има значителни намаления до ясно и слънчево време, но ще има и периоди, когато ще е значителна, на места с превалявания, предимно от дъжд.

През първата половина от второто десетдневие ще е малко по-студено, но температурите ще са близки до обичайните. Очакват се чести превалявания, предимно от сняг. През втората половина от десетдневието ще има повече спокойни дни, без съществени валежи, но с по-ниски минимални температури.

В началото на третото десетдневие има вероятност за валежи, но впоследствие тенденцията е към затопляне и време без валежи.

През февруари денят нараства като часовете, през които слънцето грее, ще се покачат с близо 20. На 1 февруари продължителността на деня е 9 часа и 57 минути, а на 28 февруари – 11 часа и 12 минути.

Прочетете също:

Временни ограничения на движението в центъра на Плевен заради предстоящия в неделя балотаж

Във връзка с нормалното провеждане на балотажа за избор на президент и вицепрезидент  на  Република ...