Начало / Любопитно / Църквата почита Света Лидия – първата християнка в Европа

Църквата почита Света Лидия – първата християнка в Европа

Християнската църква отдава почит днес на Св. мъченица Лидия. Според летописите Св. Лидия е първата християнка в Европа, живяла през I век, но според историците, това не е истинското й име, а означение че е лидийка, т.е. родом от Лидия. В българската народна традиция думата „Лида“ се използва и като синоним на „разглезена девойка“.

Легендите разказват още, че тя била продавачка на багрени платове и слушала заедно с другите жени какво говори Св. Павел Апостол по време на мисията си в нейния град. Лидия и семейство й се обърнали към вярата и приели Св. Павел Апостол да живее в дома им.

Филит и Лидия живели по времето на император Адриян (117-138 година). Двамата били християни и по тази причина били заловени и изправени пред императора на разпит. По време на разпита императорът не могъл да противоречи на мъдрите отговори на светите мъченици и ги изпратил в Илирия на съд при военачалника Амфилохий. Там ги измъчвали, а след това ги затворили в тъмница. През нощта им се явил ангел, за да им вдъхне смелост. На другия ден ги измъчвали, като ги потопили в котел, пълен с масло и сяра. Но щом ги потопили, котелът веднага изстинал. Щом научил това, император Адриян пристигнал от Рим, изпълнен с гняв и закани, и заповядал да нагряват котела с масло в продължение на седем дни и после да хвърлят в него светите мъченици. Но когато ги потопили, те останали цели и невредими. Посраменият император си тръгнал, а мъчениците започнали да се молят и да благодарят на Бога.

Денят на Св. Лидия се отбелязва и на 20 май, тъй като тази дата е посочена в календара на Св. Синод. Разминаването в деня за почит на мъченицата вероятно идва от разликите в католическия и православния календар.

Имен ден днес празнуват дамите с името Лидия.

Прочетете също:

Отдават под наем части от общински имоти в детски и учебни заведения в Плевен

Да се проведе публично оповестен конкурс и търг за отдаване под наем на части от ...