Начало / Любопитно / Църквата почита днес Светите равноапостоли и славянобългарски просветители Кирил и Методий

Църквата почита днес Светите равноапостоли и славянобългарски просветители Кирил и Методий

На 11 май българската православна църква чества Светите равноапостоли и славянобългарски просветители Кирил и Методий. През Възраждането 11 май се утвърждава като важен ден от празничната система на българите – Ден за почит на светите братя Кирил и Методий. Светският празник за Св.св.Кирил и Методий, който се доразвива като специфично българско явление, бележи началото си през Възраждането и се свързва с училищните тържества, които са били организирани на 11 май, когато Църквата отбелязва празника на двамата свети братя.

Първи известия за празнуването на Кирил и Методий на 11 май във възрожденската книжнина намираме в „Христоматия славянского язъка“ от 1852 г. на Неофит Рилски. За първи път празникът на Св.св.Кирил и Методий е честван в Пловдив през 1851 по инициатива на Найден Геров и Пловдивското епархийско класно училище. През 1857 г. празникът е почетен в българската църква „Св. Стефан“ в Цариград, заедно със служба и за Св. Иван Рилски. На следващата 1858 г. този ден е отпразнуван и в Пловдив с тържествена служба в църквата „Света Богородица“, а след това учителят Йоаким Груев произнася вълнуващо слово за живота и делото на Кирил и Методий. Празникът започва редовно да се отбелязва в Шумен и Лом, от 1860 г. в Скопие, а от 1862 г. във Варна. От 1863 г. 11 май се установява като църковен празник на светите равноапостоли Кирил и Методий. В София празникът е организиран от учителя Сава Филаретов.

Солунските братя св. св. Кирил и Методий са християнски мисионери и създатели на глаголицата през 9 век. Създадената по-късно азбука кирилица е наречена на името на Кирил. Канонизирани са като светци за превода и популяризирането на Библията на старославянски език и разпространяване на християнството сред ранносредновековните славяноезични народи. Титулувани са като равноапостоли и Славянски апостоли. На 30 декември 1980 г. с апостолическото послание Egregiae Virtutis, папа Йоан Павел II ги обявява за съпокровители на Европа. Православната църква ги почита и като едни от светите Седмочисленици заедно с техните ученици и последователи Климент, Наум, Ангеларий, Горазд и Сава.

Честитим имен ден на: Кирил, Кирилка, Киро, Кирчо, Методи, Методий

Прочетете също:

72 лица с репродуктивни проблеми от община Плевен ще получат финансова помощ   

Комисията за финансово подпомагане на двойки, семейства и лица с репродуктивни проблеми на територията на ...