Акценти
Начало / Образование / Цветелин Горанов, директор на НУ “Хр. Ботев” Плевен: Най-силното ни оръжие е безусловната обич към децата

Цветелин Горанов, директор на НУ “Хр. Ботев” Плевен: Най-силното ни оръжие е безусловната обич към децата

Цветелин Горанов, директор на НУ “Хр. Ботев” Плевен

80 години от създаването си ще отбележи през месец май НУ “Христо Ботев” в Плевен. Директор от малко повече от година е Цветелин Горанов – година, колкото осеяна с различни трудности, толкова и неусетно изминала. В навечерието на юбилея разговаряме с г-н Горанов за програмата за празненствата, за свършеното и за онова, което предстои.

– Г-н Горанов, изготвили сте амбициозна програма за празненствата по случай 80-годишнината на НУ “Хр. Ботев”, ще успеете ли да я реализирате?

– Да, сигурен съм в това, защото имаме подкрепата на родителите, на педагогическия колектив, на различни институции и организации и най-вече разчитаме на нашите възпитаници. Те са тези, които ще участват активно във всички дейности. По повод юбилея сме предвидили обявяване на разнообразни инициативи – конкурс за значка на училището, литературен конкурс, презентация и рисунка на тема “Моето първо училище”. Ще търсим сред по-малките най-добър четец и най-добър краснописец, ще проведем и училищни турнири по народна топка, лека атлетика и футбол. Заедно с Регионален клуб “Традиция”, с който имаме вече няколко общи мероприятия, ще направим и общоучилищна екскурзия до град Козлодуй “По стъпките на Ботев”. Там, облечени с четнически униформи, членовете на клуба ще пресъздадат слизането на Ботевите четници на Козлодуйския бряг. Идеята ни е, че обичта към родината и интересът към историята трябва да се провокират у децата още от малки. За това сме заложили на такова нетрадиционно представяне на събитията, което децата съпреживяват много силно. По повод 80-годишнината на училището ни ще организираме и междуучилищен фестивал на детската песен “Ботевци пеят”, а с помощта на бивши преподаватели и възпитаници на школото ни ще направим и изложба с транспаранти на тема “Историята на моето училище”. Кулминацията на тържествата ще е на 17 май, тогава ще е и официалното откриване на паметника на Христо Ботев. Открих бюста на поета в мазето на училището, седял е там може би близо 30 години. С помощта и на родители издигнахме постамент в двора и така паметникът зае мястото, което му се полага – пред очите на всички.

– Изваждането от забвение на паметника на Ботев е само едно от нещата, което направихте като директор. Кое определяте като най-голямо постижение до момента?

– Най-големият успех е, че си върнахме сграда в двора на училището, в която направихме столова за децата ни. Ремонтът стана с доброволни средства и труд на учители и родители, тук е мястото да благодаря и на представителите на медиите, които ни помогнаха за огласяване на проблема и така със свое решение Общинският съвет ни върна сградата. Сега всеки ден на топло и чисто там се хранят 120 от нашите общо 430 възпитаници.

НУ “Христо Ботев” е и единственото в Плевен, в което от миналата година работи Училище за родители. Разглеждали сме темите за агресията в училище, за плавното преминаване на децата от подготвителен в първи клас, за здравословното хранене, следващата е за прехода от начален в прогимназиален етап на обучение – все теми, които са важни за родителите, които трябва да са опора за малчуганите.

За последната една година направихме и нов сайт на училището, вече има и песен – химн на НУ “Хр. Ботев” с видео към нея. Въпреки всичко, успяваме и да обновяваме материалната база, и дворът стана по-зелен и красив, което също се забелязва от децата. А с благотворителните кампании, които организираме за децата от дом “Детелина”, от Центъра за настаняване от семеен тип за деца без родители в жк “Сторгозия”, както и с останалите инициативи искаме да приучим нашите възпитаници към съпричастност. Защото освен добри ученици, те трябва да са и стойностни хора.

– Г-н Горанов, коя е последната новина около училището?

– От началото на февруари започнахме реализация на проект “Училище за Себеутвърждаване и Подготовка към Европейски Хоризонти (УСПЕХ) по бюджетна линия „Да направим училището привлекателно за младите хора“. Идеята ни е да се осмисли свободното време на учениците, включително и на тези с нужда от специфична подкрепа или с риск от прояви на агресия или насилие. Това ще стане чрез включването им в общо 13 клуба по интереси в извънкласни и извънучилищни дейности – 5 от тях вече работят, останалите 8 ще се сформират през ваканциите.

Да се върнем отново на юбилея. Показахте оригиналната тетрадка – летопис, в която първите данни за училището са записани през далечния месец октомври 1932 год.

– Да, в същата тази тетрадка се съхранява историята на нашето училище – от първите учебни занятия на 4 октомври 1932год. чак до 2010 год. Първият директор е Петър Проданов, в работата си той е разчитал на помощта на създаденото тогава Родителско-Учителско Сдружение. Записани са всички по-важни събития в училищния живот, а единственото прекъсване в летописа е за около година по време на Втората световна война. Сега, 80-години след създаването на училище “Хр. Ботев”, имам идея да направим послание към тези, които ще продължат нашето дело. След това ще го сложим в капсула и ще го вградим.

Прочетете също:

От Областна администрация-Плевен направиха дарение за ДГ „Незабравка“ в с. Горна Митрополия

Областна администрация-Плевен зарадва малчуганите от ДГ „Незабравка“ в с. Горна Митрополия с подаръци по случай ...