Начало / Общество / Цвета Караянчева призова депутатите да помогнат за изграждането на паметника на Девета плевенска дивизия

Цвета Караянчева призова депутатите да помогнат за изграждането на паметника на Девета плевенска дивизия

Днес в Народното събрание беше представен макетът на паметник на Девета пехотна плевенска дивизия, който предстои да бъде изграден на площад „Свободата” в Плевен. Патрон на инициативата за изграждането му е вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов.

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева посочи, че историята не бива да се забравя и призова депутатите да дадат „мъничка част, за да може този прекрасен паметник да бъде построен, за да помнят и знаят нашите деца и внуци за славната Българска армия“.

Хората, за които мислим и говорим сега, не са мислили за себе си, мислили са за България, подчерта в изказването си заместник-председателят на Народното събрание Емил Христов. При Дойран те са знаели, че са на българска земя и воюват за България, припомни той. Наш дълг към тях е не само да не ги забравяме, а да пазим това, което те извоюваха с кръвта си и ни завещаха, допълни той. Това, което правим в момента, е много малък знак на синовна признателност, на обич, заяви още заместник-председателят на парламента.

Основната фигура в композицията на новия паметник е на генерал Владимир Вазов. Министерството на отбраната, освен финансово, е дало 16 тона месингови гилзи за изработване на скулптурните фигури, каза при представянето на макета Иво Антонов, директор на дирекция „Социална политика“ на Министерството на отбраната и отбеляза, че инициативата е посветена на 100-годишнината от участието на България в Първата световна война и подвига на воините от 9-а пехотна Плевенска дивизия.

 

Прочетете също:

Шофьор без книжка превозвал крадени дърва с нередовен автомобил

На 11 декември 2019 година около 17.30 часа в село Рупци е спрян „ВАЗ 2101“, ...