Начало / Общество / Фамилия Чапанови чества 10-тата си годишнина

Фамилия Чапанови чества 10-тата си годишнина

Всестранно развитите членове на плевенската Фамилия Чапанови ще отпразнуват днес с голям концерт своята 10-та годишнина. В начинанието им ще им помогнат три културни института – Военния клуб, НЧ „Цветан Спасов 1959” и НЧ „Христо Ботев 1959”.

Учителите Маргарита и Божидар Чапанови и синовете им Васил и Георги през последните 10 години постепенно утвърждават духовните ценности чрез своята отдаденост към няколко изкуства – музика, поезия, изобразително изкуство, фотография. „Фанатизмът” им към творчеството на великия ни съвременник Емил Димитров е заразителен, а през 2007 год. успяват да сбъднат и една своя мечта – фестивала „С песните на Емил”. Защото членовете на фамилията и техните привърженици имат за своя духовна мисия да разпространяват песните и делото на световно известния плевенчанин.

Наред с това създават и свои произведения, които се приемат радушно от публиката.

Творческият юбилей на Фамилия Чапанови ще бъде отбелязан днес, навръх 56-я рожден ден на доайена на семейството Божидар. Творческите му занимания датират от далечните вече 1978-79 год. Собствената продукция, обаче, е решил да види бял свят на 60-я му рожден ден като 25 от авторските песни вече са записани. Той е автор и на няколко химна – на Професионалните гимназии „Луи Пастьор”, „Алеко Константинов”, по Строителна механизация в Плевен и гимназията по селскостопанска техника в Долни Дъбник.

Маргарита Чапанова рисува от малка, пише и стихове. Стихосбирката „С тебе” е събрала част от лиричните й преживявания, а шест от текстовете вече са и песни. По време на юбилейния спектакъл Маргарита ще представи и 15 свои платна.

По-големият син Васил, освен че изпълнява песни на Емил Димитров, проявява и фотографски заложби. Приятелите на фамилията ще могат да видят негови фотографски попадения и да се уверят в умението му да пресъздава мултимедийния образ на семейните творби.

Георги Чапанов пък издаде през миналата година първия си албум с електронна музика „Сребърен сън”. На юбилея ще представи и първата си авторска песен „Страдаща душа”. Свири на китара, пее и рисува, но по какъв път точно ще поеме, все още не е решил.

Концертът за 10-годишнината на Фамилия Чапанови започва от 19.00 часа днес във Военния клуб в Плевен.

Прочетете също:

Временни ограничения на движението в центъра на Плевен заради предстоящия в неделя балотаж

Във връзка с нормалното провеждане на балотажа за избор на президент и вицепрезидент  на  Република ...