Начало / Образование / Учители от областта обсъдиха ползите от информационните технологии на среща в НУ „Отец Паисий”

Учители от областта обсъдиха ползите от информационните технологии на среща в НУ „Отец Паисий”

НУ Отец Паисий

Методическа работна среща с началните учители от Плевенска област се проведе днес в НУ „Отец Паисий”, съобщават от училището. Темата на срещата бе „Формиране и методи за насърчаване на четенето с разбиране върху основите на функционалната грамотност чрез интегрирането на ИКТ в училище”. В срещата участие взеха Елисавета Сергеева, старши експерт по Начално образование в Регионален инспекторат по образованието – Плевен, Иван Вълков, директор на НУ „Отец Паисий” – Плевен, и още 24 учители и директори на училища от Плевенска област. Участниците във форума наблюдаваха открита учебна практика – урок по четене в ІІІ б клас с класен ръководител Радка Топалска, която демонстрира възможностите на образователната система Енвижън. Урокът е творческа учителска разработка, в която чрез работа в малки и големи групи с помощта на Том и Джери, учениците се запознаха с непознат текст от читанката и направиха характеристика на героите в разказа „На полето” от Константин Константинов. Психологическият ефект от учене, минало през емоцията на ученика, се видя в края на урока, когато  обучаемите промениха изучавания разказ от разказ с тъжен край в разказ с хепиенд и проявиха творческите си способности.

НУ Отец Паисий методическа среща

Работната среща продължи със споделянето на добри практики по темата. Валентина Младенова от СОУ „Петър Берон” в Червен бряг  презентира използваните от нея и колегите й информационни компютърни технологии в помощ на ограмотяването и като средство за улесняване работата на учителите. Оказа се, че българските учители разполагат с разнообразни програмни продукти и онлайн технологии, като електронната бяла дъска, електронната играчка BeeBoof, особено полезна във формирането на пространствената ориентация, образователната система Енвижън, много удачна за диагностика, Джъмбидото, намерило място в обучението по математика, приложението на Гугъл „Клас рум” с възможоности за дистанционно обучение, Word filler за работа с текстове, различни електронни таймери за време, които стимулират учениците за подобряване на резултатите. Не липсват и руски версии, които могат да влязат в употреба. Например, програмата „Отличник и Знайка” в помощ на обучението по математика, където учениците сами могат да съставят задачи. Безспорно един от най-забавните за тях е продуктът „QR кодове” с възможности за кодирани послания и текст, който ги поставя в ролята на откриватели и изследователи.

В заключение, Елисавета Сергеева обобщи, че дигиталните умения са една от 9-те ключови компетентности от Европейската рамка, които развиват функционалната грамотност, изискваща съвременният човек да разчита информация по различни начини и с различни символи, което умело се съчетава с използването на компютърните технологии в образованието.

Прочетете също:

Рекорден брой кандидат-студенти за медицина и фармация в Медицински университет – Плевен

Над 1000 кандидат-студенти ще се явят на 5 юли 2022 г. на редовния присъствен изпит ...