Акценти
Начало / На фокус / Учители и ученици от четири държави гостуваха в Община Плевен

Учители и ученици от четири държави гостуваха в Община Плевен

Учители и ученици от четири държави, участници в международен проект „Водата е живот – нека я запазим!”, се срещнаха днес с кмета на Община Плевен Георг Спартански, заместник-кмета Стефан Милев и секретаря на общината Паулина Кирова. Домакин на работната среща по проекта от българска страна е ГПЧЕ – Плевен.

„Плевен е град, отворен към приятелства и партньорства. За нас е особено важно младите хора да общуват помежду си и да работят заедно. Дълбоко съм убеден, че бъдещето е на младите, защото са заредени с повече оптимизъм, ентусиазъм, защото са пълни с идеи, които са готови да реализират”, се обърна към гостите кметът Спартански. Той информира директора на гимназията Юрий Тодоров, че има заявен интерес от побратимения на Плевен полски град Плоцк за съвместна работа с ГПЧЕ, съобщават от пресцентъра на местната администрация.

среща ГПЧЕ проект 1

Координаторите на проекта от училищата партньори от Франция, Италия, Германия и Швеция споделиха, че много неща от видените тук са по-различни от техния свят и се чувстват по-богати емоционално. Те са впечатлени от високото ниво на владеене на чужди езици от възпитаниците на плевенската Езикова гимназия, за повишаването на което помагат и проектите, по които се прави обмен на практики. Гостите обясниха, че проектът акцентира върху повишаване отговорността на обществото относно проблемите с водата в регионите, от които са участниците, както и в Европа като цяло. Целта е да се окуражат учениците да ограничават прекомерната употреба на питейна вода в домакинствата, да имат активен принос към защита на околната среда – така те стават и посланици на проекта. Той е по програма Еразъм +, в рамките на ключова дейност „Сътрудничество за иновации и обмен на добри практики” (КД 2), Стратегическо партньорство между училища.

Георг Спартански пожела на участниците да съхранят през годините създадените по време на такива дейности отношения. „Бъдете приятели, за да работите заедно! Бъдещето е пред вас!”, се обърна към гостите кметът на Община Плевен.

Прочетете също:

Диригентът Ваня Делийска бе гост на децата в ДГ „Юнско въстание“ –  Плевен

По повод  Седмицата на четенето и грамотността, специален гост в ДГ „Юнско въстание“ в Плевен ...