Начало / Здравеопазване / Училищните физкултурни салони и спортни площадки в областта са безопасни

Училищните физкултурни салони и спортни площадки в областта са безопасни

Физкултурните салони и спортните площадки във всички 117 училища в Плевенска област са безопасни, това съобщи д-р Нела Цецова от Регионалната здравна инспекция в Плевен. Тази година до момента са правени две проверки – едната е регулярната през месец март, а втората – през юни месец. Тя беше разпоредена, след като на 1 юни рамка на футболна врата на игрище в двора на великотърновско училище падна и уби дете.

При втората проверка на ръководствата на школата са издадени общо 28 предписания, те са основно за дребни несъответствия, които не могат да застрашат живота на децата, уточни д-р Цецова. Има единични случаи, в които трябва да се вземат малко по-сериозни мерки, но и те са от този род като да се обезопасят и да се ограничи, например, достъп на малчуганите до стари външни тоалетни, работилници, неизползваеми сгради. Проблем има на места и с покритията на игрищата, където асфалтът е остарял и трябва да се подмени. Няма обаче спортна площадка в някое училище, която да застрашава живота на децата, беше категорична д-р Цецова.

По принцип, подобни проверки се правят задължително два пъти годишно от инспекторите от Регионалната здравна инспекция – в началото и в края на всяка учебна година. Основно се преглеждат и обхождат всички учебни заведения, инспектира се освен базата вътре в училищата в класните стаи, задължително и откритите спортни съоръжения, оградите, има ли достъп на животни, обезопасен ли е животът на децата в двора. Д-р Цецова допълни, че ръководствата на училищата са много сериозни в това отношение и без да е имало допълнителни изисквания, са вземали мерки.

От специалистите разбрахме и че тематичната проверка е във връзка с подготвяне на нови изисквания по отношение на спортните бази с цел повишаване на физическата дееспособност на децата. Националният център по обществено здраве и анализ подготвя не само тези нормативни документи, но и промяна в методиките на часовете по физическото възпитание. Целта е запазване и подобряване на физическата дееспособност на децата.

Прочетете също:

И тази седмица инициативата „Да на ваксинацията“ събира гражданите на Плевен

Днес след работна среща с областния управител Марио Тодоров, ръководителя на клуб „Северняците“-Плевен Джейлян Демирев, ...