Начало / Спорт / Ученици от Пордим първи в областното състезание „Защита при бедствия и пожари”

Ученици от Пордим първи в областното състезание „Защита при бедствия и пожари”

гражданска защита

Отборът на СОУ „Св.Св. Кирил и Методий“ – Пордим се класира на първо място в  областното ученическо състезание „Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации”, което се проведе вчера в Плевен. Това им дава право да представляват нашата област в националния кръг на състезанието. На второ място е отборът на ОУ „Отец Паисий“ – село  Опанец, общ. Плевен, а трети останаха състезателите от  СОУ „Васил Априлов“ – Долна Митрополия.

Състезанието е включено в Националния календар за извънучилищни дейности на Министреството на образованието, по предложение на ГДПБЗН – МВР и традиционно се провежда в област Плевен.
Тази година участие в него взеха отборите, класирали се на първо място в проведените общински състезания: ОУ „Васил Левски“ гр. Белене; СОУ „Васил Априлов“ гр. Долна Митрополия; ОУ „Патриарх Евтимий“ с. Новачане, общ. Никопол; СОУ „Св.Св. Кирил и Методий“ гр. Пордим; ОУ „Отец Паисий“ с. Опанец, общ. Плевен, СОУ „Д-р Петър Берон“ гр. Червен бряг
Целта на състезанието е да се проверят уменията на учениците за действия при възникване на бедствия, пожари и аварии, да се възпита у тях чувство за взаимопомощ и за работа в екип при извънредни ситуации.
Състезанието се проведе на два етапа. В първия етап състезателите решаваха тест, в който са включени въпроси, свързани с природни бедствия, промишлени аварии и катастрофи, индивидуални и колективни средства за защита, пожарна безопасност, тел. 112 и първа помощ. Практическите умения на състезателите бяха проверени на втория етап от състезанието. Учениците участваха в състезателни игри, в които демонстрираха уменията си за дейстивия при приодни бедствия, радиационни и химически аварии, пожари, изпозлзване на индивидуални и колективни средства за защита, оказване на медицинска помощ.

Прочетете също:

39 спортни клуба ще получат финансова подкрепа от Община Плевен

Общо 389 000 лева е финансовата подкрепа, която Община Плевен ще осигури през тази година ...