Начало / Образование / Ученици от НУИ „П.Пипков” спечелиха призови места при първото участие на България на Международен конкурс за акордеонисти в Италия

Ученици от НУИ „П.Пипков” спечелиха призови места при първото участие на България на Международен конкурс за акордеонисти в Италия

За първи път в Международния конкурс за акордеонисти вариете и классика участие взеха изпълнители от България, които представиха акордеонната школа на НУИ „Панайот Пипков” – Плевен в лицето на преподавателите Румен Тодоров и Ценка Тодорова и техните ученици – Дейвид Иванов, Александър Величков и Гергана Бориславова. Това стана възможно с финансовата подкрепа на Национален фонд култура и Община Плевен, информират от учебното заведение.

От 25 до 30 септември град Ланчиано, Италия бе домакин на Международния конкурс за акордеонисти – най-голямата конкуренция в Западна Европа. За 26-та поредна година той събира най-добрите педагози, композитори и изпълнители на акордеон, баян, бандонеон/концертина от цял свят. През годините в конкурса присъстват участници от над 18 страни. XXVI Международен конкурс за акордеонисти вариете и классика представя изключително голямо разнообразие от изпълнителски категории. Преминава в 13 категории, всяка с различни изисквания по отношение на времетраене и стил на репертоара.

Диплома - А. Величков

Особеност е присъствието на най-младите музиканти – до 12 години. Гергана Бориславова се яви именно в категория „К” (класика/вариете) – солисти до 12 години и зае 1-во място с 97 точки от 100 максимални. Конкурира се със 17 участници от Беларус, Литва, Русия и Китай, информират от НИУ „Панайот Пипков”. Нейният преподавател по акордеон е Ценка Тодорова. През тригодишното й обучение няма как да не бъде забелязан безспорният й талант в многото индивидуални изяви, участия с ансамбъл ,,Акордеомания – Джуниър”’ и разбира се спечелените пет, а с тази вече 6, награди през последните две години.

ланчано-3
Дейвид Иванов и Александър Величков са ученици на Румен Тодоров. С постъпването им в Националното училище по изкуства през 2012 г. започва и тяхното интензивно развитие, концертни изяви, индивидуални участия в национални и международни конкурси. Те взеха участие в категория “I”(вариете: джаз, танго, фолк) – солисти до 18 години. В надпревара с представители от Литва, Русия, Словакия, Китай и Беларус, Александър Величков зае първо място с 96 точки, а Дейвид Иванов с няколко точки по-малко – 94, получи второто място.
Президент на конкурса и председател на журито е световно известният композитор и виртуозен изпълнител, диригент, учител, музикален и обществен деец, заслужил артист на Украйна, носител на множество музикални награди, включително международната „Coupe Mondiale” – Владимир Зубитски.
В отделните категории, уменията на участниците се оценяваха от международно жури – съставено от известни преподаватели и изпълнители от различни страни, част от което са преподавателите от България – Ценка Тодорова и Румен Тодоров.

награди НУИ

Снимки: НИУ „Панайот Пипков“

Прочетете също:

Ваксини срещу COVID-19 ще се поставят в кабинет в УМБАЛ „Д-р Г. Странски“ – Плевен

Тази събота и неделя (4 и 5 декември) имунизация с ваксина срещу COVID-19 ще се ...