Акценти
Начало / Образование / Ученици и учители от пет държави „Във форма за Европа“

Ученици и учители от пет държави „Във форма за Европа“

Профилирана гимназия с преподаване на чужди езици – Плевен в края на месец февруари беше домакин на първата международна среща по проект „Да бъдем във форма за Европа” по програма Еразъм+.

Общо 88 учители и ученици са взели участие в дейностите, 40 от които са гости от Полша, Румъния, Италия и Гърция, научихме от Грета Димова, заместник-директор по учебната дейност в гимназията и координатор на проекта.

Целта на проекта е да се насърчат учениците да научат повече за Европейския съюз, неговата роля, организация и място в света, както и да получат повече информация за възможностите за развитие на младите хора в ЕС.

Всички ученици участваха активно в проведеното състезание „Знаете ли……?“ и показаха завидни знания по отношение политиката и структурата на Европейския съюз, важни политици, дати и събития, както и интелектуални и ИКТ умения, включвайки се в състезанието чрез иновативната образователната игра Kahoot за учене чрез забавление.

 Участниците в проекта с интерес следиха представените от отделните екипи презентации, филми и клипове за държавите им, градовете, в които живеят, училищата, в които учат. Обмениха се добри практики във връзка с опита на отделните партньори в работата им по проекти към програма Еразъм+ и в е-Twinning платформата – най-голямата класна стая на учители-новатори и творци на новото и непреходното.

Запомнящи се ще останат концертът на талантите на гимназията – носители на световни и европейски титли от музикални фестивали, спортни шампионати и състезания, както и проведения открит урок по английски език на тема: „Европейски ценности и добродетели“ – под ръководството на Розалия Данова, старши учител по английски език в ПГПЧЕ,  създадените филми от участниците в проекта с послания към бъдещите поколения.

При голям интерес премина и лекцията на тема „Какво значи да си европеец?“, представена от д-р Красимира Василева, преподавател към катедра „Европеистика“ в СУ „Климент Охридски“ и председател на Националната асоциация на българските европейски клубове.

Участниците в проекта бяха запознати с българската култура и традиции. Участниците-гости по проекта бяха въвлечени и в „Кулинарното наследство на Европа“ чрез представяне на традиционни български ястия. Хиляди благодарности и към членовете на „Лайънс клуб Плевен Огледало“, създаден само преди една година от 20 амбициозни дами, които спонсорираха събитието и по този начин дариха много усмивки и щастливи моменти и спомени за мобилността по този проект в Плевен, в България, не само чрез предметни подаръци, а и чрез представянето на фолклорен танцов ансамбъл „Дъга“, на изпълнените известни хитове на езиците на страните-партньори по проекта.

За домакинството на ПГПЧЕ – гр. Плевен беше дадена максимално висока оценка от гостите, които споделиха, че летвата е вдигната така високо, както при високия скок от световно известната Стефка Костадинова, и се съмняват, че ще могат да я надскочат.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...