Акценти
Начало / Култура / Участници от 21 държави в третото издание на Фестивала на китарата – Плевен 2017

Участници от 21 държави в третото издание на Фестивала на китарата – Плевен 2017

207 музиканти от 21 държави са записали участието си в третото издание на Международния фестивал на китарата – Плевен 2017, който ще се проведе от 29 ноември до 3 декември в нашия град. Това съобщиха на пресконференция днес организаторите на фестивала  сдружение „Изкуството до мен“, читалище „ЛИК-1959“ и НУИ „П. Пипков”.  Благодарение на читалище „Съгласие 1869” концертните вечери ще се състоят в най-добрата зала за музика в Плевен – „Емил Димитров”, специално отбелязаха организаторите.

Освен конкурсът в четири жанрови категории – класическа китара, акустична китара, електрическа китара, китара и глас, фестивалът включва още концертни вечери за най-широката публика, майсторски класове с водещи световни имена на китарното изпълнителско изкуство, изложение на музикални продукти, представяне на музикални инструменти и лютиери. По традиция победителите от конкурсната програма ще направят турне в осем български града.

Музиканти от  България, Австрия, Англия, Босна и Херцеговина, Гърция, Италия, Испания, Македония, Полша, Румъния, Русия, Турция, Украйна, Франция, Хърватска, Чехия, Швейцария, Япония и др. ще участват тазгодишното издание на конкурса. Официални гости на събитието са 29 изтъкнати концертиращи китаристи, лауреати на международни конкурси и преподаватели по китара, които ще изнесат концерти, ще журират конкурсната програма и ще водят майсторски класове.

Официалното откриване на фестивала е на 29 ноември, от 19 часа в зала „Емил Димитров” на читалище „Съгласие”. На откриването концерт ще изнесат Ерик Франсери /китара/ и Никола Монтела /китара/ и др.

Следващата вечер на сцената на зала „Емил Димитров” ще излязат  дуо Атанас Уркузунов /китара/ и Мие Огура /флейта/, и  триото  Георги Василев /китара/, Стефан Шапюи /бандонеон/, Ирина-Калина Гудева /контрабас/

 На 1 декември ще има джаз вечер с участието на  Дарио Пинели и “Италия джипси-фънк трио”. На 2 декември ще е вечерта на класическата китара с  Габриел Бианко /Франция/ и Боян Дойчев /България/.

Също на 2 декември ще е атрактивната среща с победителите от конкурса в категориите електрическа и акустична китара. Те ще направят Jam session в Галакси боулинг Плевен,  от 21:30 часа. Специално участие  ще вземат миналогодишните победители: Анастасия Шараменко- Украйна, Симеон Банков- България, както и „Studio 84- аrt and motion“ project, България

 На 3 декември, от 19 часа в читалище „Съгласие” е Гала концертът на Лауреатите от проведения конкурс и “Тhe Teachers” – Цветан Недялков, Веселин Койчев, Христо Минчев, Кристиан Желев.

Три от концертите във фестивалната програма са подкрепени от Община Плевен в рамките на проект „3 ЗА 3”. Като партньори, съорганизатори, спомоществователи са привлечени още 24 организации и институции от сектори: изкуство и културни индустрии, банково дело, малък и среден бизнес, медии, транспорт и туризъм, НПО.

Прочетете също:

ОУ „Максим Горки” – Левски с участие в Международния ден на готвача

60 училища, които работят по националната програма „По-здрави деца”, празнуваха заедно Международния ден на готвача, ...