Начало / Образование / Успешно завърши международен проект на НУИ „Панайот Пипков”

Успешно завърши международен проект на НУИ „Панайот Пипков”

Завърши второто издание на международен проект „Български и немски акордеонисти – заедно в един оркестър, заедно на една сцена”, реализирано от 6 до 10 октомври в гр. Плевен. В него участваха акордеонисти от Музикално училище – гр. Фрайберг, Германия с преподаватели Татяна Йончева и Трауде Хепфнер и НУИ „Панайот  Пипков” – гр. Плевен, с преподаватели  Ценка Тодорова и Румен Тодоров. Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Община Плевен.

 Проектът включва разнообразни дейности за обмяна на художествено-изпълнителски умения, културни ценности, спомагащи за професионалното развитие на ученици и преподаватели в областта на акордеонното изкуство.

Българските и немските акордеонисти интензивно репетираха над общи оркестрови произведения. Подготвиха съвместна концертна програма от солови (https://youtu.be/uUZloN4nzjE; https://youtu.be/K1-kta3ld0o) и камерни изпълнения (https://youtu.be/K1-kta3ld0ohttps://youtu.be/id5G9RPiDC4 ), които представиха пред плевенската общественост, гости от областта и страната.

Чуждестранните гости бяха впечатлени от  разнообразието на българския фолклор. В зала „Божко Шойков” на НУИ „П. Пипков”, те имаха възможност да наблюдават танцови фрагменти от Пиринска, Шопска и Тракийска фолклорна област, предствени от 12 клас, специалност български народни танци с преподавател  Галя Георгиева.  С инструменталния фолклор бяха запознати от Румен Тодоров, който проведе уърк шоп на тема: Изпълнение на българска народна музика на акордеон, с акцент върху неравноделните размери и интерпретацията на  орнаментите.

Комплексното въздействие на всички дейности спомогна за разгръщане  потенциала на участниците, а тяхното видимо израстване намери реализация в състоялия се на 9 октомври в зала „Катя Попова”, концерт – финал на международното събитие. Кулминацията на концерта беше международния акордеонен оркестър. В негово изпълнение прозвучаха  „Паладио” от Карл Дженкинс (https://youtu.be/AHZtKQusQS) и „Акордеонист свири джаз” от Евгени Дербенко

).

Прочетете също:

ОФК Спартак взе само точка срещу Ком

Спартак и Ком /Берковица/ не излъчиха победител – 1:1 на стадион „Плевен“. Двубоят е от ...