Начало / Култура / Успение на свети равноапостол Методий Славянобългарски

Успение на свети равноапостол Методий Славянобългарски

На 6 април Православната църква отбелязва смъртта на Свети Методий Славянобългарски, по-големият брат на равноапостол Кирил. В ранната си младост Методий бил военен и в продължение на десет години управлявал една славянска област. Когато почувствал Божието призвание, се отказал от високия си пост и постъпил в манастир, намиращ се на планината Олимп в Мала Азия. След време при него дошъл и Константин.

Князете на Моравия и Панония – Ростислав, Светополк и Коцел, поискали от византийския император Михаил III проповедници, които да разясняват Христовото учение на славянски език. В техните земи християнството било разпространено отдавна, но проповедниците били немци, служели и проповядвали на латински, и Христовото слово и Божието Евангелие не било разбирано от народа.

Император Михаил и патриарх Фотий определили за това дело Константин Философ и брат му Методий. Преди да потеглят на Моравската си мисия двамата братя вече били създали глаголицата и превели на славянски Новия Завет и необходимите богослужебни книги

По време на апостолската си дейност в Панония Методий бил ръкоположен от папа Адриан и станал архиепископ на Панония и Моравия. Той пострадал много от немските свещеници. Бил оклеветяван по различни начини: пред местния княз, че открито говорел за неговия нечист живот; пред Римския папа, че искал да откъсне Панония и Моравия от неговия диоцез; пред Цариградския патриарх, че много се е сближил с папата.

В преклонна възраст трябвало навсякъде да се явява лично и да изобличава клеветите. Накрая неговите клеветници успели и той бил затворен за две години и половина. Бил пуснат от затвора след строго нареждане на папа Йоан VIII.

След всички скърби, като възложил цялата си печал на Бога, свети Методий с двама свои ученици свещеници започнал да превежда тези книги, които не успял да довърши с брат си.

Свети Методий починал на 6 април 885 година. Тялото му било положено в съборния храм във Велеград.

На 30 декември 1980 г. папа Йоан Павел II обявява Методий и брат му Константин-Кирил Философ за съпокровители на Европа. Православните християни го почитат и като един от светите Седмочисленици.

Прочетете също:

Плевенски плувци с призови класирания на Държавното първенство

Плевенските плувци – близнаците Алекс и Дейвид Найденови, спечелиха три шампионски и четири вицешампионски отличия ...