Начало / Образование / Урок по пътна безопасност изнесоха инспектори в  Професионална гимназия по туризъм

Урок по пътна безопасност изнесоха инспектори в  Професионална гимназия по туризъм

Урок по пътна безопасност проведоха днес в Професионална гимназия по туризъм „Алеко Константинов“ в Плевен. Младши инспекторите  Никола Бойдев и Радослав Влахов от Второ РУ – Плевен дискутираха с над 50 момчета и момичета от 9 и 10 клас какви са правата и задълженията им като участници в движението. Занятието е част от програмата на педагозите Станимир Донев, Мариана Цветанова и Петя Христова за превенция на пътната безопасност и ограничаване на агресията в училищна възраст.

„Заедно можем да спасим живота на милиони хора“ бе мотото на дискусията. Инициативата е в изпълнение на политиката на МВР за подобряване условията за движение по пътищата и намаляване на жертвите при пътнотранспортни инциденти. В регионален план тя е в съответствие със Стратегията за национална сигурност на Република България 2011-2020 година.

Голяма част от пътнотранспортните произшествия са предотвратими и ограничаването на загубите от тях е преди всичко грижата за конкретния човек. Намаляването на нещастията по пътищата изисква обединяване на усилията на институциите и воля за провеждане на конкретни дейности.

Човешкият организъм е с ограничени възможности. Ние всички правим грешки и трябва добре да познаваме границите на нашите способности. За осигуряване безопасността на движението следва да се откриват, систематизират и анализират човешките грешки и да се прилагат подходи за тяхното елиминиране и смекчаване на тяхното действие. Непрестанно следва да се отчитат и възможностите на уязвимите участници като пешеходци, велосипедисти, мотористи да понасят удари без сериозни последствия, беше изтъкнато по време на дискусията.

Подчертано беше също, че безопасността на движението е споделена отговорност. Участникът в пътното движение е първото звено от веригата на безопасност и при него е най-голяма вероятността от грешки. В тази насока образованието, обучението и контролът по спазване правилата за движение са от съществено значение и следва да се осъществява през всичките етапи на човешкия живот.

Пред учениците полицейските инспектори от Второ РУ – Плевен акцентираха на изучаването на опасностите при управление на мотопеди, мотоциклети и автомобили и на правата и задълженията като пешеходци. Инспекторите обърнаха внимание и на познаването на законодателството в Република България и наказателната отговорност на непълнолетните.

Урокът премина при висока активност по коментираните теми. Дискусията между служителите на реда и младите хора от Професионална гимназия по туризъм „Алеко Константинов“ град Плевен по актуални теми ще продължи.

Прочетете също:

Нова Здравна служба откриха в  кметство Мечка

С водосвет в село Мечка беше открита новата Здравна служба.  Дълго време тя се е ...