Акценти
Начало / Образование / Увеличават стипендиите за част от чуждестранните студенти у нас

Увеличават стипендиите за част от чуждестранните студенти у нас

Правителството одобри увеличение на размера на месечната стипендия на чуждестранни студенти, приети за обучение в държавни висши училища по междуправителствени спогодби за образователен, научен и културен обмен, или по актове на Министерския съвет, когато отпускането на стипендии е предвидено в тях. Стипендиите за тази категория студенти се увеличават от 105 на 150 лв., съобщават от пресцентъра на МС.

Тези стипендии, изплащани ежемесечно за 12 месеца, са увеличавани последно през 2012г.  Обучаващите се в първи курс получават стипендията безусловно. За получаването на стипендия след първата година на обучение е необходимо средният успех от предходните два семестъра да бъде не по-нисък от „добър 4,00”.

Актуализираният размер на стипендията ще мотивира за обучение в български висши училища и чуждестранните студенти, кандидати за участие в образователния обмен със страните, с които България има двустранни спогодби.

Предвижда се постановлението да влезе в сила от 1 септември 2015 г.

Прочетете също:

Военнослужещи от Военновъздушната учебна база участват в учение на зенитен полигон „Шабла”

Военнослужещи от Военновъздушна учебна база – Долна Митрополия участват в подготовката, осигуряването на безопасност и ...