Акценти
Начало / Образование / Увеличават броя на студентите по медицина, педагогика и технически науки

Увеличават броя на студентите по медицина, педагогика и технически науки

кандидат-студенти МУ

Нови 58 515 студенти ще може да бъдат приети през учебната 2014/2015 г. в държавните висши училища, а в частните – 15 219, след решение на правителството. В Медицинския университет в Плевен местата за новата учебна година са увеличени с 600 и вече са 2 200. Утвърденият прием на докторанти е 2 015 за държавните ВУЗ-ове, 69 – за частните, и 339 – за научните организации.

Утвърденият брой на приеманите за обучение на студенти и докторанти се основава на принципа за широк достъп до висше образование – достигане на равнище от 36% завършили висше образование на възраст между 30 и 34 г. през 2020 г.

Увеличеният брой места за нови студенти отразява потребностите на пазара на труда и нуждите от специалисти с конкретен профил. Увеличава се планираният прием по приоритетни за обществото области като педагогически науки, природни науки, математика и информатика, технически науки, здравеопазване и спорт. По заявка на Министерството на здравеопазването целенасочено е увеличен приемът за обучение по специалностите „Медицинска сестра” със 129 места и „Рентгенов лаборант” с 16 места. За първи път се дава възможност на български висши училища да обучават студенти по специалностите „Парамедик”  – 82 места за професионални бакалаври, и „Лекарски асистент”- 60 места за бакалаври.

Прочетете също:

Дадоха държавен имот на Община Плевен за строеж на нова сграда на ОУ „Валери Петров“

Община Плевен получава правото на собственост върху държавен имот с площ 7166 кв. м в ...