Начало / Икономика / Трябва да върнем баланса в лозарството между изоставащата Северна България и Южна България

Трябва да върнем баланса в лозарството между изоставащата Северна България и Южна България

В Северна България лозарството изостава спрямо Южна България и балансът може да бъде възстановен чрез стимулиране на лозарите и на преработващите фирми. Това каза днес в Плевен проф. Светла Бъчварова, председател на Комисията по земеделие и храни към  парламента. Тя взе участие в Открития ден, организиран от Института по лозарство и винарство. Светла Бъчварова подчерта, че следващият програмен период – 2014-2020 г., ще даде по-благоприятни условия за развитие на лозарството в страната, като до 75% от  предвидените субсидии ще достигат до самите производители на грозде. През новия програмен период ще се даде по-голяма възможност да бъдат субсидирани производителите на десертно грозде.

Това ще даде възможност за естествено развитие на районите в посока на лозарството, каза още проф. Бъчварова, но акцентира върху условието, че без наука това не може да се случи. Когато не се използва научният потенциал и новите технологии  има проблеми в лозарските стопанства, категорична беше тя. .

Затова е много важно да се даде автономност на Селскостопанска академия и  институтите да използват различни възможности за финансиране и подпомагане на развитието на науката,  изтъкна Бъчварова, добавяйки че именно в тази посока предстои промяна в Закона за Селскостопанската академия.

По отношение защитата на производителите на български сортове лози за посадъчен материал Светла Бъчварова отбеляза, че е нужен много по-строг контрол върху вносителите на такъв материал. По думите й в момента цените на вносния посадъчен материал са 40-50 процента от стойността на българския, но много често предлаганото е със съмнително качество. Затова Изпълнителната агенция по семепроизводство трябва да обърне внимание на този внос и да осъществи строг контрол, категорична е Светла Бъчварова.

Прочетете също:

Съветниците приеха отчета за изпълнение на бюджета на Община Плевен за 2020 г.

Общински съвет – Плевен прие днес отчета за изпълнение на бюджета на Община Плевен за ...