Начало / Култура / Трима големи днес на сцената на Фестивала за маримба в Плевен

Трима големи днес на сцената на Фестивала за маримба в Плевен

Тази вечер в зала „Катя Попова” концерт ще изнесат трима майстори на маримбата със световна популярност.

От 19.30 часа на сцената ще излязат Небойша Живкович – Сърбия/Германия, И-Пинг Янг – Тайван/Франция, и Василена Серафимова – България/Франция.

Небойша Живкович е уникален изпълнител на маримба и перкусии в света, който има голямо влияние върху международната перкусионна сцена през последните две десетилетия – и като талантлив композитор, и като виртуозен изпълнител. Роден в Сърбия, той получава магистърската си степен по композиране, музикална теория и перкусии в Манхайм и Щутгарт – Германия, където живее от 1980 г. Пътува непрекъснато из Европа и често концертира в САЩ, Япония, Тайван, Корея, Латинска Америка, Русия и Скандинавските страни.

И-Пинг Янг започва да изучава ударни инструменти в родния си Тайван. Продължава да се усъвършенства в Регионалната консерватория на Булон Биянкур и Националната консерватория за музика и танц в Лион – Франция, Висшето училище за музика в Женева и Университета за музика и театър в Мюнхен. Тя свири в оркестъра на операта в Лион от 2000 и е соло тимпанист в Оркестъра на Савоа. От 2001 участва в много премиери на Ансамбъла за съвременна музика на Пиер Булез, а от 2004 е солист и сътрудничи на  Grame – Centre National de Creation Musicale  (Националния център за създаване на нова музика).

Василена Серафимова е първият български перкусионист, на когото е присъдена втора награда на Петдесет и шестия международен музикален конкурс ARD в Мюнхен и първа награда на Петия световен конкурс за маримба в Щутгарт – Германия. През 2014 Василена прави своя дебют в „Карнеги хол” в Ню Йорк, а година по-късно заедно с Тома Енко (пиано), е първият изпълнител на маримба в историята на церемонията по връчването на френските награди Victoires de la Musique Classique.  През 2016 дуото Тома Енко & Василена Серафимова записва първия си компактдиск Funambules за „Дойче грамофон”, а през 2017 музикантите са удостоени с втора награда от Международния камерен конкурс в Осака – Япония.

 През 2013 Василена заедно с Жан-Батист Льоклер създава Paris Percussion Group. Тя е и артистичен директор и съосновател на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти в България (2009, 2012, 2014, 2016). Често е лектор на майсторски класове в Европа, Централна и Северна Америка, и Азия.

 

Прочетете също:

В Плевен започна третото издание на фестивала „Шарено петле”

Днес паркът на Регионалният исторически музей беше изпълнен с детска глъч. Малчуганите и техните родители ...