Акценти
Начало / Култура / Традиция ли е или не издаването на алманах „Мизия”

Традиция ли е или не издаването на алманах „Мизия”

Лалка ПавловаТъй като напоследък в някои среди се води дискусия дали е, или не е традиция издаването на алманах „Мизия“, нека се върнем малко назад във времето и да припомним историята на изданието.

Алманах „Мизия“ е печатен орган на Дружеството на писателите, създадено през 1978 година като подразделение на Съюза на българските писатели.  Първият брой на алманаха излиза през 1983 година. Главен редактор е Михаил Василев , а в редакционната му колегия влизат Александър Муратов, Величко Нешков, Георги Константинов, Георги Мишев, Калин Донков, Климент Цачев, Марко Семов, Хинко Георгиев, Светлин Русев. Броят на изданието е изцяло илюстриран с цветни репродукции на Светлин Русев, а на корицата – с картината „Клетва“. В този си вид, като издание за литература, изкуство и публицистика, финансирано от СБП, излиза до 1990 година. Новите обществени промени и реорганизацията на издателствата и творческите съюзи след 1989 г. налагат спиране на издаването му.
Възстановяването му става през 1997 година. В брой 148 от 8 август 1997г. във вестник „Посоки“ Валери Тодоров отбелязва: „След  осемгодишно прекъсване „Мизия“ – алманах за литература, изкуство и публицистика,отново излезе. Председателят на плевенското дружество Георги Стойков, който се е нагърбил с редакторската работа,умело е подбрал материалите, като е запазил рубриките на алманаха.“

От този момент до сега – 2014 г. – алманах „Мизия“ излиза с финансовата  помощ на Община Плевен. В своето изследване на съдържанието на излезлите през годините броеве на изданието, Христина Христова, доктор по български език и литература, бивш директор на Дирекция култура в Община Плевен, отбелязва: „В своята история алманах „Мизия“, издание на Дружеството на писателите в Плевен, съвместява образите и отраженията на живота в един град с достойни позиции и принос в националното културно пространство. Жанровото и стиловото многообразие на литературното творчество, с което е представено Дружеството в продължение на десетилетия по страниците на алманаха, и многобройните публицистични публикации за постиженията в духовната култура на града и за водещите тенденции в съвременното изкуство, очертават измеренията на един нескончаем творчески процес и същевременно обособяват лицата на времето.“

Очакваме Общинската комисия за  култура да огласи решението си ТРАДИЦИЯ  ли е, или НЕ Е  издаването на алманах „Мизия“ за град Плевен и дали плевенчани заслужават и в бъдеще Община Плевен финансово да подпомага издаването му.

Лалка Павлова – председател на Дружеството на писателите в Плевен

Прочетете също:

Оригинални писма на Апостола показват в РВИМ – Плевен

Две оригинални писма на Апостола и негова снимка  показват в Регионален военноисторически музей – Плевен.  ...