Начало / Култура / Творби на Христо Бояджиев показват в Арт център – Плевен

Творби на Христо Бояджиев показват в Арт център – Плевен

Арт център Плевен

Творби на плевенския художник Христо Бояджиев ще бъдат показани в Арт център – Плевен. Редом с тях ще бъдат платната на неговата дъщеря проф. Анна Бояджиева и на внука му Димитър Хинков.

Идеята  творби на трите поколения художници да бъдат събрани в една изложба  е на проф. Анна Бояджиева и Огнян Бояджиев – син на големия художник.

Изложбата ще бъде открита на 21 ноември. Синът и дещерята на художника ще дарят на галерията бронзова глава на Христо Бояджиев, изработена от Иван Атанасов, научихме от Огнян Бояджиев. Идеята е тя да бъде поставена на видно място в изложбената зала на Арт център – Плевен, която вече ще носи името на известния плевенски художник.

Христо Бояджиев е роден на 26 март 1912 г. в с. Лещница, Тетевенско. Завършва Държавната художествена академия в София при проф. Борис Митов. През 1947 г. става един от основателите на групата на плевенските художници. През 1977 г. участва в създаването на живописния комплекс на Панорама „Плевенска епопея 1877“.

Негови творби са притежание на Националната художествена галерия, Музея на Националната художествена академия в София, ХГ „Илия Бешков“ в Плевен, както и на частни колекции у нас и в чужбина. Носител е на редица почетни отличия. Умира на 10 февруари 2001 г. в Плевен.

През 2007 г. посмъртно е удостоен със званието „Почтен гражданин на Плевен“.

Прочетете също:

На 21 май почитаме светите Константин и Елена

На 21 май православната църква почита паметта на Свети Константин и неговата майка Елена. Св. Константин е ...