Начало / Култура / Тази вечер откриват фестивала за куклен театър „Шарено петле” (анонс на спектаклите)

Тази вечер откриват фестивала за куклен театър „Шарено петле” (анонс на спектаклите)

В 17 часа днес, пред Драматичния театър в Плевен ще бъде официалното откриване на фестивала за куклен театър „Шарено петле”. В продължение на четири дни – до 8 юли, на сцената на плевенския театър свои спектакли ще се представят трупи от Бургас, Варна, Габрово, Сливен, Смолян, София и Стара Загора . Афишът на фестивала включва както представления за деца, така и сравнително по-рядко показваните у нас спектакли за възрастни. За първи път в града ще бъдат представени и две продукции за най-малките – специално създадени за публика до 3-годишна възраст и техните родители ( виж програмата по-долу).

Входът за всички представления, които ще се играят на сцените на ДКТ „Иван Радоев”, е безплатен. Но тъй като броят на местата е ограничен, влизането ще е с пропуски. Те могат да се получат безплатно на касата на Драматичния театър всеки работен ден от 9:00 до 19:30.

Програма на фестивала

5 юли

17:00 – Игри и танци с Бате Ицо – улично шоу (3-10 г.), продължителност: 50 мин.

С помощта на бате Ицо (Христо Колев от Варна) малките участници ще покажат своите таланти и въображение в забавни предизвикателства на открито.  Много музика, увлекателни състезания и разбира се, кукли, които говорят!

18:00 – „СЛИВИ ЗА СМЕТ“

Представление за цялото семейство, продължителност: 45 мин.

Център за изкуства „За Родопите“, Смолян. С участието на Десислава Минчева, сценарист, режисьор и продуцент – Петър Тодоров. Художник на кукли и декор: Ханна Шварц

Юнак обикаля от село на село, предлагайки сливи срещу смет с надеждата да срещне добра и работна мома, за която да се ожени. Тази необичайна и смешна история от миналото, в която обаче много от съвременните зрители могат да разпознаят себе си с усмивка, е пресъздадена чрез фойерверки от смях, динамика и самоирония.

21:00 – „Stand Up Muppet Show“

Театър Корсар, София. Продължителност: 90 мин.

Дизайн на кукли: Елена Цонкова. Участват: Димитър Иванов, Юлия Коларова, Георги Георгиев

Куклено шоу за възрастни, което комбинира Stand-up импровизация, музика „на живо“ и много чувство за хумор. Пет коренно различни персонажи споделят своята гледна точка по различни теми от живота, някои родени спонтанно с помощта на публиката. Първото за България Stand-up куклено шоу ще ви срещне с богатството на кукления театър като ви разсмее до сълзи, защото това което не можем да кажем ние – хората, ще го изговорят куклите.

6 юли

11:00 – „ЖЪЛТО“, Център за изкуства „За Родопите“, Смолян

Представление за най-малките (0-3) и техните родители. Продължителност: 35 мин.

Автори Петър Тодоров и Десислава Минчева. Консултант д-р Здравка Янева, детски психиатър. Художник Николина Костова-Богданова. Хореограф Галина Борисова, музикална среда Десислава Минчева

Спектакълът се стреми да стимулира чувствителността и емоционалността на най-малките, като едновременно с това полага основите на естетическото им възпитание. Възприятията на едно дете и формирането на вкус и отношение към изкуството в неговата по-късна възраст се базират на това, до което то се докосва в първите години от своя живот. „Жълто“ е една добра възможност за родителите да срещнат своите деца с театъра за първи път.

18:00 – „Рисувани приказки“ (Храбрият Шивач)

Представление за деца (4-7), продължителност: 45 мин. Адаптация и изпълнение: Христо Колев, по приказката на Братя Грим

Освен отличен актьор и преподавател в детска театрална школа, Христо Колев е и добър илюстратор. Подобно на прочутия в миналото Климент Денчев, той е разработил свои рисувани интерпретации на най-прочутите детски приказки. Всичко на сцената – декори и герои – са нарисувани от него, като част от платната се създават директно пред децата. В процеса на разказа, актьорът увлича малките зрители, които сами градят познатия им сюжет.

19:30 – „Малки истории за любовта“ (представление за цялото семейство)

Държавен куклен театър Сливен, в сътрудничество с Театър „Стафан Бьорклунд”, Швеция

Концепция  и режисура Петър Тодоров Художници Енид и Стафан Бьорклунд Музикална среда на живо Петромил Денев Хореограф консултант Йовита Пенчева Участват:  Цветелина Николова, Вангел Апостолов, Петромил Денев

Любовта е основният източник на живот. Любовта е това, което ни прави човешки същества. Какво е любовта? Трябва ли да се страхуваме от това чувство? Говорим ли и как на малките за любовта? Как те научават за нея? Защо момчето целува момичето? Как кучето ражда малки кученца? От къде идват цветята. Как се раждат бебетата? Магия ли е това? Толкова много въпроси търсят отговор в детските главички. И може би някои отговори могат да бъдат намерени чрез игра в този красив спектакъл „Малки истории за любовта”.

7 юли

11:00 – „Каквото направи дядо, все е хубаво“

Малка театрална компания, Габрово

Представление за деца (4-7), продължителност: 45 мин.

Режисура Емил Йорданов, сценография Инид и Стафан Бьорклунд, костюми Инид Бьорклунд. С участието на Десислава Йорданова, Георги Тенев

Спектакъл по едноименната приказка на Х. К. Андерсен – една история за най-хубавото нещо в живота – любовта.   Освен да проследят забавните перипетии на главния герой, зрителите ще могат и да се запознаят с различни видове кукли – естрадни, мимиращи и импровизирани, което прави преживяването още по-пъстро и атрактивно.

17:00 – Ателие изработка на кукли (пред театъра)

Малка театрална компания, Габрово, продължителност: 50 мин.

Зад това странно име се крие умението да превърнеш най-обикновени зеленчуци в театрални кукли. В ателието участниците ще научат как с няколко лесни за изпълнение стъпки, могат да сторят това и ще изработят първите си кукли. Внимание! – ателието е само за деца и възрастни, които поне за малко могат да забравят принципа „Не си играй с храната!”.

19:30 – „Бялата врана“ от Карел Чапек (представление за цялото семейство)

Държавен куклен театър – Стара Загора, продължителност: 50 мин.

Драматизация и режисура Любомир Колаксъзов,  сценография Виктория Андрекова, музика Христо Намлиев. Участват Диляна Спасова, Цвети Пеняшки, Кирил Антонов, Таня Георгиева

 „Бялата врана“ е приказка за скитника Франтишек Крал, на когото му е оставено на съхранение някакво куфарче. Той пази честно и почтено повереното му. Но изведнъж скитникът е арестуван, обвинен в престъпление и осъден на смърт. И не само това! Франтишек Крал станал по-късно много прочут, не само между хората, но и между враните. „Бялата врана“ е приказка за почтеността на бедния малък човек и предубеденостите на едно общество от корумпирани, бездушни чиновници, които робуват на предразсъдъците си и имат съзнанието, че са щатливи само ако са богати материално. „Бялата врана“ е зов на враните, които викат и търсят човека, който никога не е крал, но е крал на белите врани.

8 юли

11:00 – „Бебешка пиеса“ (представление за най-малките и техните родители (0-3), Столичен куклен театър, София

Режисьор Елза Лалева, сценография Димитър Димитров, Стефка Кювлиева, музика Кристиян Бояджиев, кукли Стефка Кювлиева, консултант Петя Атанасова – психолог.  Участват Галина Савова, Венцислава Асенова, Цветослава Симеонова

Представление, в което детето опознава света чрез театралната игра!

Децата попадат в едно весело представление, което може да се опише като голяма детска играчка – цветна, пееща, пухкава и мекичка, може да се погали, причудлива, близка, своя… Коте, пиле, охлювче, гъсеница и калинки ще помагат на един „мъник” – Тютю в порастването”. Спектакълът помага и на родителите също да пораснат – нали тъкмо те трябва да помогнат на малкото дете да направи първия си избор – между ДА и НЕ.

18:00 – Циркова програма – жонглиране и баланс (пред театъра), Дуо BarbaroniTe, Бургас

Уличен цирков спектакъл, създаден от артистите Пенчо и Елена Гуджерови, които умело съчетават сложни жонгльорски форми с атрактивни изпълнния.  Шоуто е интерактивно и завладяващо като печели веднага публиката с техничното изпълнение на опасни и понякога рискови номера.

19:30 – „Свят/о“

Столичен куклен театър, София

Представление за възрастни, продължителност: 75 мин.

Човекът в абсурдната клопка на технологичния прогрес, който прави живота му на земята и рай, и ад, в зависимост от обстоятелствата. Човекът в мрежата на собствените си комплекси и страхове. „СВЯТ/О” е трагикомично, мултижанрово представление, съчетаващо куклен, танцов театър и мултимедиа. Известният холандски режисьор Дуда Пайва разглежда човешкото тяло в емоционално наситена ситуация, с всички негови ограничения и абсурди

21:00 – Огнено шоу (пред театъра), Дуо BarbaroniTe, Бургас

За цялото семейство, продължителност 40 мин.

Цирковите артисти Елена и Пенчо Гуджерови комбинират атрактивни акробатични елементи с музика и огън, като постигат впечатляващи светещи фигури. Майсторското владеене на специфичните техники на въртене на различни уреди е в основата на зрелищния спектакъл, който има за цел да подчертае мощта на природната стихия.

Прочетете също:

Левски разгромен в Берковица

Тежко поражение – 1:5 понесе едноименния тим на град Левски в Берковица от местния Ком. ...