Начало / Икономика / С уникални за България полимерни стълбове възстановиха захранването през прохода Петрохан

С уникални за България полимерни стълбове възстановиха захранването през прохода Петрохан

ЧЕЗ Разпределение България възстанови резервното захранване на Петрохан след лошите метеорологични условия миналата седмица. Това стана възможно чрез монтирането на уникалните за България, изработени по нова технология, полимерни и много по-леки от бетонните стълбове,съобщиха от компанията. Счупените от десетките паднали дървета съоръжения се намираха на два километра от пътя, където през пресечените местности е невъзможно да премине автомобил и трудно се върви пеша.

Тежките планински терени на територията, обслужвана от ЧЕЗ Разпределение, правят на места невъзможно бързото възстановяване на електрозахранването при лоши метеорологични условия. Когато пътищата са непроходими, екипите на компанията тръгват през планината пеша, с резачки, за да си проправят път през падналите дървета, да достигнат до повредените участъци и да локализират аварията. Когато се констатира счупен стълб, трябва да се намери бърз и адекватен начин как да бъде доставен  нов където е необходимо.

„В опита ни да намерим решение, чрез което да осигуряваме комфорта на хората в максимално кратки срокове, ние започнахме да прилагаме тази нова технология, която позволява на нашите служители да носят стълбовете на ръце. За съжаление в някои ситуации друг вариант просто не съществува. За разлика от бетонните стълбове, освен, че са в пъти по-леки, тези са разглобяеми на две, което улеснява преместването им. На прохода Петрохан, където беше засегнат и обект от изключително обществено значение – телевизионната кула, тези стълбове, използваните с тях полимерни изолатори, както и усилията на колегите, направиха възможно възстановяването на резервното електрозахранване. За съжаление повреждането на стълбовете е често срещано явление, тъй като имаме право да извършваме просеки с определена ширина, а в повечето случаи дърветата са много по-високи“, каза Васил Василев, директор „Експлоатация и поддържане“ в ЧЕЗ Разпределение България.

Технологията, по която са създадени новите стълбове, позволява при необходимост да останат като част от мрежата дори за постоянно. Въпреки по-високата си цена, ЧЕЗ Разпределение ги ползва, защото те правят възможно възстановяването на щети при усложнени обстоятелства, при които никакви други мерки не са пригодими. Стълбовете могат да се превозват и с джипове, когато по-големи товарни автомобили не могат да достигнат максимално близо до повредените съоръжения. Компанията приложи за първи път новия подход, който създава по-голяма сигурност за предстоящия зимен сезон.

Прочетете също:

Важно! „Синя зона” ще работи на 10 декември

Режимът на платено паркиране на пътни превозни средства в обособените зони за платено паркиране на ...