Начало / Култура / С пъстра програма радваха летовниците в Албена ученици от Музикалното училище

С пъстра програма радваха летовниците в Албена ученици от Музикалното училище

По покана на курортен комплекс „Албена” 23 ученика от Националното училище по изкуствата „Панайот Пипков” в Плевен участваха в културната програма на курорта. От 13 до 18 юли перкусионен ансамбъл „Акцент”, вокален квартет „Елика” и танцов състав от специалност „Български танци” радваха летовниците с богата и пъстра програма, в която преобладаваха български мелодии и ритми.


Под ръководството на Танушка Арабаджиева и Илиян Илиев младите танцьори се представиха с Видински, Шопски и Добруджански танци, както и с камерните: „Кукли”, „Джиновски” и „Луди млади”.

С пъстра програма радваха летовниците в Албена ученици от Музикалното училище

Квартет „Елика”: Лина Мачева, Радостина Цанкова, Мария Петкова и Мила Иванова с преподавател Елка Недялкова, редуваха красиви песни от Северозападна и Централна Северна България, Тракия, Добруджа и Шопско, сред които „Каква се пролет задала”, „Море додумая”, „Сите моми”, „От Витоша по-високо нема”, „Отдолу идат шарени колца”, „Вечеряй Радо”, „Мен ме мама селяну не дава”.

Перкусионен ансамбъл „Акцент” с ръководители Августина и Симеон Серафимови се включи в петте концертни вечери с „Ръченица” из „Тракийски танци” от Петко Стайнов, „Танц със сопи” от Георги Андреев, „Не ме питай” от Владимир Петров (възпитаник на НУИ „П. Пипков”), „Лезгинка” и „Танц със саби” из балета „Гаяне” на Арам Хачатурян, няколко рагтайма, „Турски марш” от Моцарт, Унгарски танци от Брамс, „Чардаш” от Монти и др. Изпълненията на Николай Иванов, Елена Дорошенко, Поля Петкова, Християн Христов и Янислав Цолов се вплитаха непринудено и естествено в песните на квартет „Елика” и колоритните танци.

С пъстра програма радваха летовниците в Албена ученици от Музикалното училище

Концертите на талантливите плевенски деца завършваха с българско право хоро, в което ентусиазирано се включваше и по-голяма част от публиката.

За първи път сцената на открито пред Културно-информационния център в курортен комплекс „Албена” се предоставя на млади талантливи деца от националните училища по изкуствата в България. Преди възпитаниците на НУИ „П. Пипков” пред българските и чуждестранни туристи са се представили ученици от Национално училище за фолклорни изкуства „Филип Кутев” в град Котел. Г-жа Илина Илиева – ръководител на сектор „Култура и музика”, изказа възхищение от плевенските ученици и благодарност към техните учители с думите: „С музика, чар и настроение внесохте ярък акцент в културния живот на комплекса. На нас и нашите гости доставихте изключително удоволствие с вашите изпълнения. Благодаря, че приехте да бъдете част от нашето лято в Албена!”

Августина Серафимова

Прочетете също:

Майя Ананиева с престижната награда „Най-добър арт педагог в света“

Ръководителят на арт школа „Колорит” в Плевен – художничката Майя Ананиева, е удостоена с престижната ...