Начало / Образование / С поредица от събития МУ-Плевен отбелязва празника си

С поредица от събития МУ-Плевен отбелязва празника си

В навечерието на Деня на народните будители Медицинският университет в Плевен ще отбележи 48 години от тържественото му откриване. На 31 октомври 1974 г. се е състояла церемонията, с която в Медицинския факултет тогава е започнал обучението си първият випуск от 240 първокурсници, студенти по медицина.

Тази година по повод своята годишнина висшето училище организира два научни форума. На 27 октомври 2022 г. се открива ХХ Юбилейна национална научна сесия за студенти и преподаватели под наслов „Традиции и предизвикателства“ със специалното участие на Института по математика и информатика на БАН. В дните на форума Регионалният академичен център – Плевен организира два обучителни семинара на следните теми: „Цифрова достъпност: теория и практика“ с лектор ас. Негослав Събев от Института по математика и информатика към БАН и „Поставяне на холтерно устройство – демонстрация и практически модул“ с лектор доц. Диана Димитрова, Директор на Филиала на Медицински университет – Варна във Велико Търново.

Второто научно събитие е иновативният младежки форум EIT Health I-Days, който ще се открие на 31 октомври 2022 г. Целта на форума е да промотира разработването на иновации в сферата на медицината. Програмата включва обучение по предприемачество, лекции от успешни предприемачи, фокусирани в сферата на дигиталното здравеопазване и състезание между студентски екипи за намиране на най-иновативните решения по реални бизнес казуси.

Празничните събития също са две – откриване на изложба от Научния архив на БАН „Васил Златарски – епоха в българската историческа наука“ и тържествен академичен съвет с церемония по награждаване на преподаватели, израснали в академичното си развитие. На 27 октомври 2022 г., четвъртък, от 18:00 ч, във фоайето на Телекомуникационния ендоскопски център, Регионалният академичен център, съвместно с Научния архив на БАН и МУ-Плевен ще представят фотодокументалната изложба „Васил Златарски – епоха в българската историческа наука“. Изложбата е посветена на 156-та годишнина от рождението на големия български историк-медиевист проф. Васил Златарски (14 ноември 1866 – 15 декември 1935).

На 31 октомври 2022 г. по повод 48-та годишнина от основаването на висшето училище ще се проведе тържествен академичен съвет с церемония по награждаване на преподаватели, израснали в академичното си развитие. За изминалата една година общо 33 представители на академичната общност са придобили научни степени и са заели академични длъжности. Те ще бъдат удостоени с плакети от ректора проф. д-р Добромир Димитров за академичното си развитие. Трима дългогодишни преподаватели ще бъдат наградени за цялостен принос за развитието на МУ-Плевен и утвърждаването му като водеща институция в областта на медицинското образование и наука. Това са доц. д-р Георги Цанев, проф. Петкана Христова и доц. д-р Мария Симеонова, дългогодишен научен секретар на МУ-Плевен.

 

 

 

 

Прочетете също:

Прокуратурата в  Плевен ръководи разследване за убийство на жена от съпруга ѝ

Окръжна прокуратура – Плевен ръководи разследването по досъдебно производство за убийството на Д.М. на 42 ...