Начало / Здравеопазване / С панихида и минута мълчание в плевенски болници почетоха паметта на загинали лекари

С панихида и минута мълчание в плевенски болници почетоха паметта на загинали лекари

Панихида в параклиса на УМБАЛ - Плевен

С панихида в параклиса на Университетската болница в Плевен отбелязаха Националния ден на спасението, в който се отдава почит на загиналите лекари и медицински сестри при изпълнение на служебния си дълг.

Точно в 12 ч. пред сградата на „МБАЛ Св.Панталеймон-Плевен” екипите от лечебното заведение  с едноминутно мълчание и вой на сирени се преклониха пред паметта на колегите си,   дали живота сагайки на други хора да живеят.

С минута мълчание отбелязаха Деня на спасението в МБАЛ "Св. Панталеймон" - Плевен

„Професията ни е трудна, отговорна и напрегната.  Затова е необходимо да почитаме паметта на колегите, загинали при изпълнение на служебния си дълг. Ежедневно се срещаме с човешките съдби, с болката и мъката, загубата.   Ние също сме хора, а с човешката мъка не може да се свикне, колкото и трудов стаж да имаме. Затова е добре поне веднъж в годината да помълчим за минута, за да почетем паметта на хората, дали живота си, за да спасят друг”, каза д-р Георгиева.

Неофициално този ден се отбелязва от 2005 г. на много места в страната с минута мълчание и включени сирени на линейките. За първи път тази година Денят на спасението се отбелязва официално. Причината е, че в края на 2012 г. той бе обявен за национален.

С този акт България се превърна в първата страна член на Евросъюза, която официално отбелязва паметта на своите сънародници, загинали при спасяване на хора в мирно време.

Над 130 лекари и медицински сестри са загинали в страната  при изпълнение на професионалния и човешкия си дълг. В този ден се почита паметта и на десетки минни, водни и планински спасители. А в обръщението си  по повод Деня на спасението министърът на здравеопазването Таня Андреева подчерта, че на този ден отдаваме признателност и на дарителите, чийто органи са трансплантирани на други хора, почитаме готовността за себераздаване, която, наред с професионализма, е основен двигател в медицинската професия.

Прочетете също:

И тази седмица инициативата „Да на ваксинацията“ събира гражданите на Плевен

Днес след работна среща с областния управител Марио Тодоров, ръководителя на клуб „Северняците“-Плевен Джейлян Демирев, ...