Начало / Здравеопазване / С най-ново поколение апарат за безкръвни операции ще работят в Очна клиника към УМБАЛ „Д-р Георги Странски“ в Плевен

С най-ново поколение апарат за безкръвни операции ще работят в Очна клиника към УМБАЛ „Д-р Георги Странски“ в Плевен

С модерен апарат за безкръвни операции от най-ново поколение разполага вече Очна клиника към УМБАЛ „Д-р Г. Странски“ в Плевен, съобщиха от болничното заведение. Апаратът е закупен със средства на болницата и с него ще работи екип, начело с доц.д-р Снежана Мургова, дм.

Новият апарат представлява комбинирана микрохирургична система, която се използва в офталмологичната хирургия, както за операции на преден, така и за операции на заден очен сегмент. Хирургичният апарат е американско производство и е една от най-добрите машини в света за отстраняване на вътрешно перде (катаракта) и за извършване на витреоретинални операции.

Такива апарати са рядкост в България и са от най-ново поколение, без досегашен аналог в медицинската практика. Наред със съкратеното оперативно време Constellation предлага повишена безопасност за пациента, самонастройващ се интелигентен интерфейс, копиращ почерка на хирурга спрямо извършваната операция и гарантиращ намален рехабилитационен процес за пациента, обясниха от екипа, който ще работи с модерния апарат.

Модерната апаратура е всъщност система от три модула, всеки от който е с уникални възможности, някои от които  без аналог в световната практика досега. Единият от модулите разполага с високоскоростна гилотина ULTRAVIT, управлявана пневматично и достигаща 7500 разреза в минута, оставяйки далеч зад себе си апаратите на конкуренцията с едва 1500 разреза в минута. Високата скорост гарантира безопасна работа в непосредствена близост до ретината, както и по-голяма ефективност на процедурата за по-кратко време.

С новата микрохирургична система очните хирурзи ще имат възможност за още по-голяма прецизност спрямо състоянието на пациента, по-голям контрол на вътреочното налягане по време на операция, което вече се регулира автоматично от апарата и позволява моментално компенсиране на неочаквани усложнения. Апаратът дава възможност за индивидуален подход с оптимални резултати дори при особено комплицирани случаи.

Прочетете също:

БАМФ Плевен увеличава семейството си с още един член

Община Червен бряг вече е част от структурата на Българската асоциация по мини футбол – ...