Начало / Култура / С изложба – катализатор на размисъл, в РИМ отбелязаха 110 години от създаването на музейното дело в Плевен

С изложба – катализатор на размисъл, в РИМ отбелязаха 110 години от създаването на музейното дело в Плевен

Изложба „Съхранена памет”, включваща документи и богат снимков материал за развитието на музейното дело в Плевен беше открита в Регионалния исторически музей. С нея беше отбелязана 110-та година от създаването на музейното дело в нашия град. Изложбата е катализатор на спомени, а защо не и на размисъл, каза при откриването й археологът Петър Бънов и подчерта, че с нея  изразяват  почитта си и уважението си към първопроходчиците на музейното съзидание.

За откриването на изложбата дойде председателят на 41-то Народно събрание Цецка Цачева. Аз съм оптимист и знам, че когато има пазители на българщината, като вас, бъдещето ще е по-ясно и светло, обърна се тя към музейните дейци. Цецка Цачева подчерта, че благодарността на плевенчани към музейните дейци е голяма, заради „съхраняването на нашата памет, идваща от дедиде ни, която ние трябва да предаваме на нашите деца и внуци”.

Преди да бъде открита изложбата кметът проф. Димитър Стойков връчи на директора на музея – Нели Дакова, наградата „Шофар”, с която Организацията на евреите „Шалом” удостои града ни и неговите граждани  за спасяването на еврейски семейства от лагерите на смъртта.

Нели Дакова припомни накратко историята на създаване на музейното дело в Плевен, чието начало е поставено през 1903 г. с учредяването на Археологическото дружество  от д-р Парашкев  Стоянов – първи негов председател, и  запасния офицер Йордан Кантарджиев –  избран за деловодител  и касиер на дружеството. Другото голямо име, свързано с развитието на музейното  дело, е това на Иван Данов, който отдава 40 години от живота си в развитието на културата на Плевен, припомни Дакова. Предложението й в Плевен да бъде кръстена улица на неговото име беше посрещнато с одобрение от присъстващите на тържеството по повод юбилейната годишнина.

Дакова отбеляза, че музейната експозиция на Регионалния исторически музей в Плевен е определяна от специалистите като образец за музейното дело и се счита за една от най-добрите в страната. В момента в музея са  представени  6 152 оригинални експонати, а в основния фонд се съхраняват над 187 000 културни ценности, а общият музеен фонд надхвърля 255 000 музейни единици.

Тържеството по повод 110 години от създаването на музейното дело в Плевен  завърши с изпълнения на  възпитаници на Националното училище по изкуства „Панайот Пипков” – Плевен.

Прочетете също:

С поредица от прояви Плевен ще отбележи 90 години от рождението на акад. Светлин Русев

С редица прояви на 13 юни в Плевен  ще бъде отбелязана 90-годишнината от рождението на ...