Начало / Култура / С изложба модерно изкуство провокира публиката Арт център Плевен

С изложба модерно изкуство провокира публиката Арт център Плевен

IMG_9496арт център изложба

Петима от най-известните автори в областта на българското модерно изкуство – Стефан Божков, Цветан Кръстев, Валери Чакалов, Красимир Карабаджаков и Красимир Добрев, представят в Арт център – Плевен своя съвместен проект „Es Lautet”, който те превеждат като „Звъни се”.

Мотото не е избрано случайно, разказа преди откриването на изложбата снощи Стефан Божков. Петимата са завършили заедно Художествената гимназия в Казанлък, където са учили немски език. „Това е нашата закачка с публиката, нашето казване, че постоянно трябва да се звъни,  да се казват нещата в прав текст”, поясни Стефан Божков. За да засили въздействието на това представяне на изложбата, той грабна звънец, за да събере вниманието на първите зрители на изложбата.

Тя показва петима напълно разнородни, разностилни автори, спойката между които е голямото приятелство. Надявам се на публиката да й допадне това, което представяме, сподели общите надежди на петимата Стефан Божков.

IMG_9489арт център изложба

По думите му културният обмен, който Арт център Плевен прави между градовете, е много ценен. Харесвам тази тяхна политика и затова с колегите се съгласихме да представим нашия проект именно в тази галерия в Плевен, подчерта художникът и допълни, че е удоволствие да правиш изложба в нейното прекрасно пространство.  Що се отнася до правенето на визуално изкуство, и то модерно, в България в момента е героизъм, смята художникът. Но в това е предизвикателството, не спирачката пред твореца – да показваш нещо различно, убеден е той.

IMG_9484арт център изложба

IMG_9502арт център изложба

IMG_9493изложба

Прочетете също:

Два национални конкурса за деца обявиха от ХХV Национален фестивал на детската книга – Сливен`2023

От 10 до 12 май 2023г., в гр. Сливен, по инициатива на Регионална библиотека „Сава ...