Начало / Общество / Съществено се повишиха нивата на реките Искър при Ореховица и Осъм при Изгрев

Съществено се повишиха нивата на реките Искър при Ореховица и Осъм при Изгрев

Предимно в долните течения на реките се очакват повишения, информират от Басейнова дирекция – Плевен. По данни и прогнози на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ – БАН) днес около и след обяд и преди полунощ отново на много места в страната ще има краткотрайни превалявания. Очакваните количества ще са между 5 и 15 л/кв.м. В неделя отново на много места ще превалява дъжд, с по-голяма вероятност в часовете около и след обяд, когато са възможни локални интензивни извалявания. Количества на валежите ще са между 5 и 15 л/кв.м.

През денонощието – от 8 ч. на 5 до 8 ч. на 6 май, водните нива в по-голямата част от наблюдаваните реки в страната са започнали да се понижават, като съществени повишения са регистрирани на отделни пунктове: р. Искър при с. Ореховица, р. Осъм при с. Изгрев, р. Янтра при Каранци (Дунавски басейн). Водните количества на повечето от наблюдаваните реки в страната са около праговете за високи води.

Регистрираните изменения на водните нива на наблюдаваните реки по автоматични и конвенционални станции на НИМХ в Дунавски басейн са с колебания от – 60 см до + 293 см.

Въз основа на метеорологичната прогноза, обработената хидрологична информация и моделираните водни количества от НИМХ – БАН в Дунавския басейн днес и през следващите два дни повишения, вследствие на валежи и оттичане, ще има във водосборите на реките Лом – по целия водосбор, Огоста – също, Искър – в средното и долното течение и притоците й Владайска, Батулийска, Искрецка, Малък Искър, Златна Панега, Гостиля, Вит – по целия водосбор, Осъм – по целия водосбор, Янтра – в горното и средното течение на основната река и притоците й Росица, Дряновска река, Белица, Джулюница, Русенски Лом – в долното течение.

Моделът за водосбора на р. Искър прогнозира, че водните количества на 7, 8 и 9 май ще бъдат над средно многогодишните стойности. Днес по-значително ще бъде покачването на водното ниво в средното и долното течение на основната реката. Водните количества ще бъдат под прага за внимание.

Прочетете също:

Област Плевен с най-висока заболеваемост от КОВИД-19 след Кюстендил

За изминалото денонощие в област Плевен са регистрирани 138 нови случая на заразени с коронавирус. ...