Акценти
Начало / Общество / Съветниците не дадоха съгласие вилата на ген. Винаров да се стопанисва от плевенско сдружение

Съветниците не дадоха съгласие вилата на ген. Винаров да се стопанисва от плевенско сдружение

На днешното заседание на Общинския съвет беше внесено за гласуване предложение сградата в парк „Кайлъка”, която е ползвана от ген. Иван Винаров в последните години от живота му, да бъде предадена за безвъзмездно ползване от Сдружение “Генерал Иван Винаров за парк Кайлъка”. Общинските съветници обаче не подкрепиха с гласовете си това предложение и с 14 гласа „за” ,14 – „против” и 13 – „въздържал се”, имотът не беше даден за стопанисване от Сдружението.

Предложението, изготвено по молба от председателя на Сдружението „Генерал Иван Винаров за парк Кайлъка”, предвиждаше Сдружението да поеме финансирането за възстановяването на къщата и последващата й поддръжка.

Дебатите по точката продължиха повече от час, като по време на тях бяха представени и факти от биографията на Иван Винаров. В изказванията имаше и силен политически нюанс.

Първоначално от Постоянната комисия по „Култура, вероизповедания и международна дейност” предложиха точката да бъде оттеглена от дневния ред. „Сдружение с такова название и цел е неприемливо за Постоянната комисия и предлагаме на вносителя, предложението да бъде оттеглено от дневния ред на заседанието“, заяви от името на Комисията нейният председател Петя Василева. Имотът е общинска собственост и за това предложение има чисто прагматични съображения, обясни в качеството си на вносител на точката кметът Георг Спартански. В изказването си той посочи, че Общината няма възможност да полага нужните грижи за поддръжка на имота и по тази причина може да се даде възможност Сдружението да направи това. И трите постоянни комисии, разгледали предложението в заседанията си, нямат положително становище по него, обяви председателят на местния парламент Мартин Митев. След гласуване искането точката да отпадне от дневния ред бе отхвърлено.

По време на последвалия дебат част от изказванията бяха силно емоционални. Посочено бе, че предложението стои не за първи път на вниманието на съветниците и е обсъждано и в предходни мандати. След сблъсъка на различните позиции в залата, предложението Сдружение „Ген. Иван Винаров за парк „Кайлъка” да ползва безвъзмездно имот в парка, не получи подкрепата на местния парламент.

 

Прочетете също:

Зам.-министър Таня Михайлова: Дистанционното обучение е алтернатива, а не качествен  заместител на присъственото обучение

„Надявам се учебната година да продължи присъствено. Бързам да разсея всички слухове, че нямаме намерения ...