Начало / Крими / Схема за трафик на хора с цел сключване на брак е разкрита в област Плевен

Схема за трафик на хора с цел сключване на брак е разкрита в област Плевен

Разследващите eкипи от криминалисти на ОДМВР – Плевен и местната структура на ДАНС са работили по информация за престъпна схема за сключване на фиктивни бракове между български и чужди граждани, за която първите данни са постъпили още през 2015 г. Според сигналите, лица от трети страни – Турция, Близкия изток и други, които евентуално биха представлявали риск за националната сигурност на страната и ЕС, са получавали законен статут, ставайки членове на семейство на граждани на ЕС. Досъдебно производство е образувано през 2020 г. и на територията на област Плевен са проведени съвместни оперативно издирвателни и действия по разследване, под ръководството на РП – Плевен. В процеса на полицейската работа е разкрита престъпна схема за легализиране на престоя на чужди граждани на територията на България и Германия. Установено е, че са предлагани  финансови средства в размер на 3 до 5 хиляди евро на десетки млади жени и момичета от семейства в плевенския регион с нисък социален статус и образователен ценз, за сключване на граждански брак с мъже от трети страни. Семействата на жертвите обаче не получавали обещаваните пари, тъй като сумите прибирали посредниците. Разследващите изяснили и други подробности, свързани със схемата: бъдещите „съпруги“ бивали държани в апартаменти и квартири в Германия преди да сключат брак в Берлин, а сумата за бракосъчетаване, обещавана на жертвата, е била между 10 и 15 хиляди евро. Младите жени, сред които и бременни, престоявали месеци в Германия до оформянето на необходимите документи, някои от тях раждали децата си там. Така, припознавайки ги, бащите от рискови държави си осигурявали пребиваване като родител на родено в ЕС дете. В хода на досъдебното производство са установени над три случая с бременни жени и с 40 на млади жени, сключили граждански брак в Германия. Жертвите са на възраст между 18 и 25 години.

В резултат на прецизната оперативна работа по досъдебното производство са задържани петима – двама турски и трима български граждани, на които са повдигнати обвинения. Спрямо четирима е постановена мярка за неотклонение „задържане под стража“ и спрямо една жена е наложена мярка „домашен арест“. Един от задържаните – български гражданин, се е признал за виновен и спрямо него е постановена осъдителна присъда. По отношение на другите разследването продължава в рамките на образуваното досъдебно производство по чл. 159 „а“, ал.1 от НК  /набиране на жени с цел да бъдат държани в принуда и подчинение срещу обещание за облага/, като предвиденото наказание е от 3 до 10 години лишаване от свобода.

Според данни от разследването, от престъпната схема е било възможно да се възползват чужди граждани със забрана за пребиваване в страни от ЕС, както и такива, които са нежелани в страните на пребиваване. Възползвалите се от изградения механизъм за сключване на бракове придобивали освен право на пребиваване в страните от ЕС, но и родителски права спрямо български граждани, родени след брака, а също и възможност да придобият българско гражданство след периода, определен в Закона на българското гражданство.

В процеса на работата по случаите са проведени множество действия по разследването при осъществена ефективна взаимопомощ между органите на МВР, прокуратурата и ДАНС и осъществен обмен на информация с компетентните структури на Германия и EUROJUST.

Информация по досъдебно производство за трафик на хора, водено под наблюдението на Районна прокуратура – Плевен бяха оповестени днес от директора на ОДМВР – Плевен старши комисар Веселин Вътов, окръжния прокурор Владимир Николов, наблюдаващия прокурор Велислава Патаринска от Районна прокуратура – Плевен, районен прокурор Пламен Петков, ръководителя на ДАНС – Плевен Пламена Петрова и служители от сектор „Противодействие на криминалната престъпност“ при ОДМВР – Плевен.
От наблюдаващия прокурор Велислава Патаринска са възложени оператвно-издирвателни действия на органите на МВР и разследването продължава.

Прочетете също:

Прокуратурата в  Плевен ръководи разследване за убийство на жена от съпруга ѝ

Окръжна прокуратура – Плевен ръководи разследването по досъдебно производство за убийството на Д.М. на 42 ...