Начало / Общество / Статуята на Дева Мария от Назарет пристига в Белене

Статуята на Дева Мария от Назарет пристига в Белене

От 2 до 5 май статуята на Дева Мария от Назарет, Царица на Европа ще бъде в Белене, съобщават от Културен център „Евгений Босилков“ – Белене.

Историята на тази статуя е много интересна. Францисканците в Светата Земя изработват в град Назарет статуята, която през 1998 и 1999 година обикаля целия свят, като подготовка за големият юбилей през 2000 г. След това тя е подарена на Светилището на Светата Къща на Мария в град Лорето (Италия), където местните Францискани са организирали около нея движение, наречено Мариена Световна Мисия и Мисията на Мария от Назарет в Европа.

От 2008 г. (150-годишния юбилей от Явленията в Лурд), до 2017 г. (100-годишния юбилей на Явленията във Фатима), тази статуя обикаля всички европейски държави, за да се събужда християнската вяра и любов към Дева Мария.

В понеделник – 2 май, тя ще пристигне заедно с отец Джованни Леонарди, францисканец от светилището на Лорето. Беленчани ще ги посрещнат от 19.00 ч. на площад „Радецки“. Във вторник статуята ще бъде в Църквата “Рождение на Дева Мария” (ул. Страцин 2), от 8.00 ч. до 18.00 ч. След 18.00 ч. тя ще замине за квартал „Лозенец“ (Кръстопът Румянцев/Раковски).  В сряда статуята ще бъде в Църквата “Свети Антон Падуански” (ул. Братя Миладинови), от 8.00 до 18.00 ч. След 18.00 тя ще замине за квартал „Букет“ (Кръстопът Столетов /Церковски), където от 19.00 ч. ще бъде отслужена Света Литургия. В четвъртък  тя отново ще бъде в Църквата “Рождение на Дева Мария” (ул. Страцин 2), от 8.00 до 16.00 ч.

След това статуята ще замине за село Малчика.

Прочетете също:

Плевен е вторият град в страната с люлка за деца с увреждания

Комбинирано детско съоръжение люлка-везна за деца със специални нужди беше монтирано днес в Градската градина ...