Начало / Общество / Статии за Панорамата и Мавзолея ще бъдат публикувани в специализирано руско списание

Статии за Панорамата и Мавзолея ще бъдат публикувани в специализирано руско списание

Областният управител на Плевенска област Илиян Йончев се срещна с представители на военно-историческа обществена организация от Русия, информираха от областната администрация. Генерал Павел Серафимович Демиденко и редакторът на „Военно-исторический журнал” Сергей Петрович Сидоров са в страната ни по повод предстоящите национални чествания на 136 години от Шипченската епопея. Те споделиха интереса си към паметниците, посветени на Руско-турската освободителна война.

Списанието води рубрика за военните музеи в света, информира Сергей Сидоров. Той подчерта, че е видял много места, но е впечатлен от всичко, съхранено в нашата страна. В Русия много вещи след Октомврийската революция са унищожени, споделиха руските общественици. Те заявиха и радостта си от решението на президента Владимир Путин да се изгради паметник на загиналите в Първата световна война, какъвто до момента няма. За нас е много важно да възпитаваме в младите хора интерес към историята, младите войници специално изучават историческите факти и победи, допълниха гостите. Сергей Сидоров сподели, че има лична колекция с историческо оръжие и информира, че подготвя книга за руската армия и руското оръжие. Той не скри, че антики от войната може  да се намерят по-лесно извън Русия, дори на снимачните площадки на исторически филми. Редакторът на  „Военно-исторический журнал” каза, че ще подготви поне две статии за плевенските паметници, в които ще присъства информация за Панорама „Плевенска епопея 1877-78 г”, къщата-музей „Цар Освободител Александър ІІ” и параклис-мавзолей „Св.Георги Победоносец”, както и историческия мост над река Вит край с.Ясен.

Гостите бяха изключително впечатлени от луксозния албум със снимки и информация за Плевенска област, подарен им от областния управител. Генерал Демиденко благодари на Илиян Йончев за топлото посрещане и допълни, че ще се радва при следваща среща да му подари книгата си с разработена методика по криминалистика за разследване на всички видове престъпления, която според руския специалист ще е интересна за всеки юрист, съобщиха още от областната администрация.

Прочетете също:

Временни ограничения на движението в центъра на Плевен заради предстоящия в неделя балотаж

Във връзка с нормалното провеждане на балотажа за избор на президент и вицепрезидент  на  Република ...